«Έσπασε» η εκεχειρία στο Χαλέπι. Σφοδρές μάχες. Διεθνής ανησυχία

«Έσπασε» η εκεχειρία στο Χαλέπι. Σφοδρές μάχες. Διεθνής ανησυχία
A Free Syrian Army fighter sits on a camouflaged vehicle mounted with a weapon in a rebel-held area of Aleppo, Syria December 12, 2016. REUTERS/Abdalrhman Ismail
A Free Syrian Army fighter sits on a camouflaged vehicle mounted with a weapon in a rebel-held area of Aleppo, Syria December 12, 2016. REUTERS/Abdalrhman Ismail
Abdalrhman Ismail / Reuters

Δεν πρόλαβε να κλείσει 24 ώρες η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στο Χαλέπι καθώς κατέρρευσε το πρωί της Τετάρτης. Το πυροβολικό και η αεροπορία των κυβερνητικών δυνάμεων σφυροκοπεί εκ νέου τους αντάρτες. Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στη διεθνή κοινότητα δεδομένου ότι ο άμαχος πληθυσμός δεν έχει προλάβει να εγκαταλείψει την περιοχή, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν τηλεφωνική συνομιλία αργότερα σήμερα για να μιλήσουν για τη συριακή πόλη Χαλέπι, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.

Τα αίτια

Η συμφωνία που προβλέπει την απομάκρυνση των αμάχων και των ανταρτών από το Χαλέπι «ανεστάλη» μετά τις αντιρρήσεις της συριακής κυβέρνησης, δήλωσε στο AFP ένας αξιωματούχος των ανταρτών και μια πηγή που πρόσκειται στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με τους αντάρτες, το συριακό καθεστώς και οι σύμμαχοί του, κυρίως οι Ιρανοί, «επέβαλαν νέους όρους» στη συμφωνία, ενώ η πηγή που πρόσκειται στη Δαμασκό υπογράμμισε ότι το καθεστώς εξέφρασε την διαφωνία του για τον αυξημένο αριθμό των ατόμων που θα απομακρύνονταν από το Χαλέπι.

Όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος των ανταρτών, αλλά και ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ, το Ιράν επιθυμεί παράλληλα με την αποχώρηση από το Χαλέπι να γίνει και η απομάκρυνση των τραυματιών από τα σιιτικά συριακά χωριά Φούα και Κεφράγια που πολιορκούν οι αντάρτες.

Μάλιστα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για σφοδρές μάχες στο Χαλέπι.

Διαβάστε επίσης

Να τηρηθεί η εκεχειρία ζητεί ο Γιούνκερ

Στην κατάσταση που επικρατεί στο Χαλέπι, αναφέρθηκε σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάνοντας λόγο για θανάτους αμάχων και καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους να τηρήσουν τη συμφωνία εκεχειρίας, προκειμένου να εκκενωθεί η πόλη από τους αμάχους και τους αντάρτες.

Στο θέμα αυτό εστιάζει εξάλλου το ενδιαφέρον του και ο σημερινός βελγικός γαλλόφωνος Τύπος. Η εφημερίδα Le Soir στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο μιλάει για τραγωδία, ενώ στο κύριο άρθρο της υποστηρίζει ότι η διεθνής κοινότητα δεν έκανε απολύτως τίποτα για το Χαλέπι και εκφράζει απαισιοδοξία για το μέλλον, θεωρώντας ότι τα δεινά των Σύρων δεν πρόκειται να τελειώσουν.

Η εφημερίδα La Libre Belgique με τη σειρά της κάνει λόγο στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο για το τέλος της πολιορκίας, αφού έπεσε στα χέρια του συριακού στρατού το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών, ενώ στο κύριο άρθρό της αναρωτιέται ποια θα είναι η τύχη των αμάχων, υπογραμμίζοντας ότι το πιο σημαντικό από όλα είναι η προστασία της ζωής των αθώων.

Οι μάχες

Τουλάχιστον επτά άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα από τα πυρά των Σύρων ανταρτών εναντίον δύο συνοικιών του ανατολικού Χαλεπιού που έχουν ανακαταληφθεί, μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση.

Τουλάχιστον έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν «από τους τα βλήματα όλμων των ανταρτών» εναντίον της συνοικίας Μπουστάν αλ Κασρ, την οποία είχε ανακαταλάβει πρόσφατα ο στρατός, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο, το οποίο πρόσθεσε λίγο αργότερα ότι υπάρχει και έβδομος νεκρός σε άλλη συνοικία.

Σφοδροί βομβαρδισμοί συγκλόνισαν σήμερα το Χαλέπι, κυρίως από το πυροβολικό του συριακού στρατού ο οποίος προσπαθεί να ανακαταλάβει τον τελευταία θύλακα των ανταρτών στην πόλη.

Ένας δημοσιογράφος που βρίσκεται στο σημείο είδε ένα άρμα μάχης του καθεστώτος να ρίχνει πυρά εναντίον των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών στο ανατολικό Χαλέπι.

Επίσης είδε αμάχους τραυματισμένους και άλλους εγκλωβισμένους στα ερείπια.

Το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για «δεκάδες όλμους εναντίον των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών». «Εκείνοι απάντησαν ρίχνοντας τουλάχιστον οκτώ όλμους στις κυβερνητικές συνοικίες».

«Υπάρχουν θύματα, όμως όχι ακόμη απολογισμός», πρόσθεσε.

Η Ρωσία

Ο συριακός στρατός ξεκίνησε και πάλι τις μάχες στο Χαλέπι αφού οι αντάρτες εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις, ανακοίνωσε ο ρωσικός στρατός.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι αντάρτες ξεκίνησαν και πάλι τις εχθροπραξίες τα ξημερώματα και ο συριακός στρατός απώθησε τις επιθέσεις τους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο συριακός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του για να καμφθεί η αντίσταση σε συνοικίες του Χαλεπιού που εξακολουθούν να ελέγχουν οι αντάρτες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Το Ρωσικό Κέντρο Συμφιλίωσης κατήγγειλε από την πλευρά του ότι κάποιοι αντάρτες στο Χαλέπι παραβίασαν τη συμφωνία και εκμεταλλεύτηκαν την εκεχειρία για να ανασυνταχθούν και να ξεκινήσουν και πάλι τις επιθέσεις.

Το Κέντρο πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ότι έχει κάνει τις προετοιμασίες για την απομάκρυνση των ανταρτών προς την Ιντλίμπ, βάσει της συμφωνίας που έχει συναφθεί.

«Όταν έφτασαν τα μέσα μεταφοράς στο σημείο που είχε συμφωνηθεί ότι θα γίνει η επιβίβαση, οι αντάρτες ξεκίνησαν τους βομβαρδισμούς. Εκμεταλλευόμενοι την εκεχειρία, οι αντάρτες ανασυντάχθηκαν τα ξημερώματα και επανέλαβαν τις εχθροπραξίες, προσπαθώντας να σπάσουν τον κλοιό του συριακού στρατού προς τα βορειοδυτικά», επεσήμανε στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο στρατός απώθησε την επίθεση και συνεχίζει την επιχείρησή του για την απελευθέρωση του ανατολικού Χαλεπιού.

Σε δύο ημέρες ο Λαβρόφ θα έχει ξεμπερδέψει με τους αντάρτες

Η αντίσταση των ανταρτών στο Χαλέπι είναι πιθανό να καμφθεί τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες, εκτίμησε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Μόνο η επέμβαση της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας επέτρεψε στους Σύρους να σταματήσουν αυτή την απειλή (του Ισλαμικού Κράτους) με μεγάλη δυσκολία και να αρχίσει να εκδιώκει τους αντάρτες. Ελπίζω ότι τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες η κατάσταση στο Χαλέπι θα έχει επιλυθεί. Έχουμε δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους τους οποίους έχουν χρησιμοποιήσει δεκάδες χιλιάδες άμαχοι για να φύγουν», είπε ο Λαβρόφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

«Εκτιμώ ότι οι αντάρτες θα πάψουν να αντιστέκονται τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι οι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η Μόσχα αναγκάζει τους πολίτες να φύγουν από το Χαλέπι, δεν είναι αληθείς.

«Οι Αμερικανοί εκπρόσωποι σε διεθνείς οργανισμούς κάνουν δημόσιες δηλώσεις ότι είναι κακή ιδέα (να φύγουν οι άμαχοι από το Χαλέπι), ότι οι Ρώσοι αναγκάζουν τους αμάχους να φύγουν από το Χαλέπι. Κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να φύγει. Αυτοί που θέλουν να φύγουν είναι οι μόνοι που φεύγουν», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, βασικός στόχος στη Συρία αυτή τη στιγμή είναι να επιλυθεί η κατάσταση στο Χαλέπι και να επιστρέψει η πόλη στην καθημερινότητα.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός σημείωσε ότι ανεξάρτητες ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες για τη διάπραξη ωμοτήτων στο ανατολικό Χαλέπι από τον συριακό στρατό.

Εξάλλου ο Αντρέι Κελίν, διευθυντής του τμήματος ευρωπαϊκής συνεργασίας στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, επεσήμανε ότι είναι πιο εύκολο για τη Ρωσία να καταλήξει σε συμφωνία για την κατάσταση στη Συρία με την Τουρκία, παρά με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τις συζητήσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον «άκαρπες».

"Υπήρχε ένα περίπλοκο μπλέξιμο διαπραγματεύσεων αναφορικά με το Χαλέπι (…) Από όσα κατανοώ για εμάς ήταν πολύ πιο απλό να καταλήξουμε σε συμφωνίες με την Τουρκία απ’ ό,τι με τους Αμερικάνους".

Συνομιλίες Τουρκίας - Ρωσίας

Η Τουρκία μιλά με τη Ρωσία και το Ιράν σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι θα κρατήσει η εκεχειρία στο Χαλέπι και ότι θα μπορέσουν να απομακρυνθούν από την πόλη οι άμαχοι και οι αντάρτες, παρά τις προσπάθειες της συριακής κυβέρνησης να το αποτρέψει, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η εκεχειρία, η οποία συμφωνήθηκε χθες μεταξύ ανταρτών και του συριακού στρατού υπό την αιγίδα της Τουρκίας και της Ρωσίας, θα επέτρεπε την απομάκρυνση των ανταρτών και των αμάχων από το ανατολικό Χαλέπι ήδη από σήμερα τα ξημερώματα, όμως η επιχείρηση έχει καθυστερήσει.

«Υπήρξε μια συμφωνία χθες και στο πλαίσιο αυτή πρώτο θέμα ήταν η απομάκρυνση των αμάχων (…) Βλέπουμε ότι το καθεστώς και άλλες ομάδες προσπαθούν να το αποτρέψουν», σημείωσε ο Τσαβούσογλου.

«Συνεχίζουμε τις συναντήσεις. Θα μιλήσουμε με τον (Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι) Λαβρόφ και τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών (Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ) ξανά σήμερα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η εκεχειρία είναι πολύ εύθραυστη αλλά εξακολουθεί να ισχύει, παρά τις αναφορές για επιθέσεις στην πόλη.

Εξάλλου ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες για τη δημιουργία καταυλισμών προσφύγων στην Τουρκία και τη βόρεια Συρία για να εγκατασταθούν όσοι εγκαταλείπουν το Χαλέπι.

Τι ζητάει το Ιράν

Αξιωματούχοι δύο οργανώσεων των Σύρων ανταρτών και ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ επεσήμαναν ότι το Ιράν έχει θέσει νέους όρους για την εκεχειρία στο Χαλέπι και την απομάκρυνση των αμάχων και των ανταρτών από την πόλη.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η Τεχεράνη επιθυμεί την ταυτόχρονη απομάκρυνση των τραυματιών από τα σιιτικά συριακά χωριά Φούα και Κεφράγια που πολιορκούνται από τους αντάρτες.

Ένας αξιωματούχος της οργάνωσης των ανταρτών Τζάμπχα Σαμίγια που βρίσκεται στην Τουρκία εξήγησε ότι η οργάνωση έχει ενημερωθεί για τον νέο όρο.

«Οι διαπραγματεύσεις έχουν τώρα αποτύχει, αρνήθηκαν να επιτρέψουν στους ανθρώπους να φύγουν, βρίσκουν δικαιολογίες για μια σειρά πραγμάτων. Μεταξύ αυτών είναι η Φούα και η Κεφάγια. Αλλά πρόκειται περισσότερο για πρόφαση παρά για πραγματικότητα», είπε ένας αξιωματούχος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

«Πρόκειται για μια πρόφαση ώστε να αποτύχει η συμφωνία, διότι οι Ιρανοί δεν την θέλουν», πρόσθεσε.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ σημείωσε από την πλευρά του: «Προφανώς οι Ιρανοί θέτουν όρους για την ταυτόχρονη απομάκρυνση από τη Φούα και την Κεφράγια».

«Η συμφωνία έχει ανασταλεί εξαιτίας των αντιρρήσεων των δυνάμεων του καθεστώτος και των Ιρανών», τόνισε ο Γιάσερ αλ Γιούσεφ της οργάνωσης Νουρεντίν αλ Ζίνκι.

Ο ίδιος τόνισε μάλιστα ότι η συμφωνία συνήφθη μεταξύ των ανταρτών και της Ρωσίας και δεν περιλαμβάνει το Ιράν.

Μια πηγή που πρόσκειται στο συριακό καθεστώς δήλωσε ότι η Δαμασκός εξέφρασε τη διαφωνία της για τον αυξημένο αριθμό των ατόμων που αναμένεται να απομακρυνθούν από το Χαλέπι.

«Η Δαμασκός θέλει επίσης έναν κατάλογο με τα ονόματα όσων θα απομακρυνθούν, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα περιλαμβάνεται μεταξύ τους κανένας φιλοκυβερνητικός όμηρος ή αιχμάλωτος», υπογράμμισε η πηγή αυτή.

Εν τω μεταξύ σχεδόν 1.000 άνθρωποι από το Χαλέπι κρατούνται σε σημείο ελέγχου ιρανών πολιτοφυλάκων έξω από την πόλη, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο.

«Αυτοί οι άνθρωποι είχαν περάσει από το ρωσικό σημείο ελέγχου», δήλωσε ο Κερέμ Κινίκ στο Ανατολή. «Όμως αφού έφυγαν από το Χαλέπι, τους σταμάτησαν σε ένα δεύτερο σημείο όπου βρίσκονταν ιρανοί πολιτοφύλακες και εξακολουθούν να μην τους επιτρέπουν τη διέλευση», είπε.

Ο συνομιλίες συνεχίζονται προκειμένου να επιτραπεί στα λεωφορεία που μεταφέρουν αμάχους να προχωρήσουν προς την επαρχία Ιντλίμπ που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, πρόσθεσε.

Δημοφιλή