Μια «φουσκωτή κούκλα» το δώρο επιχειρηματικής ένωσης στον υπουργό Οικονομικών της Χιλής

Μια «φουσκωτή κούκλα» το δώρο επιχειρηματικής ένωσης στον υπουργό Οικονομικών της Χιλής

Το δώρο που επεφύλαξε μια από τις πλέον γνωστές επιχειρηματικές ενώσεις της Χιλής , μια φουσκωτή κούκλα, στον υπουργό Οικονομικών της χώρας και το πλατύ χαμόγελο του υπουργού κατά την παραλαβή του δώρου επί σκηνής στην χθεσινοβραδινή εκδήλωση της ένωσης, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της χώρας και τις επικρίσεις της προέδρου Μισέλ Μπασελέ.

Η Ένωση Εξαγωγέων Asexma παραδοσιακά προσφέρει χιουμοριστικά δώρα σε επισήμους που παρευρίσκονται στο ετήσιο δείπνο που παραθέτει, αλλά το φουσκωτό σεξουαλικό βοήθημα που έδωσε στον υπουργό Οικονομικών Λουίς Σεσπέντες, με το σχόλιο ότι μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να «διεγείρει την οικονομία» της γύρισε μπούμερανκ.

Οι φωτογραφίες από την εκδήλωση που δημοσιεύτηκαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν τον υπουργό Οικονομικών να χασκογελά κρατώντας την φουσκωτή κούκλα πραγματικού μεγέθους στην σκηνή, δίπλα σε άλλους άνδρες υπουργούς αγκαλιά με τα δώρα που έλαβαν, ανάμεσα τους μια ξανθιά περούκα που υποτίθεται ότι παρέπεμπε στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο αγώνας για σεβασμό των γυναικών αποτελεί την βασική αρχή των δύο κυβερνήσεων που έχω ηγηθεί», τόνισε με ανάρτηση της στο twitter η Μπασελέ, πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Χιλής. «Αυτό που συνέβη στο δείπνο της Asexma δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», πρόσθεσε.

Το σχόλιο της αναπαράχθηκε στο twitter τουλάχιστον 1.200 φορές, με πολλούς να συμμερίζονται την άποψη της προέδρου.

«Είμαι μια επιχειρηματίας και μέλος της Ενωσης», έγραψε στο twitter μια ιδιοκτήτρια μιας μικρής επιχείρησης, η Ζακλίν Γκαλβέζ. «Αυτού του είδους η κατάσταση είναι απαράδεκτη», σχολίασε.

Η κεντροαριστερή Μπασελέ, με δύο θητείες στην προεδρία της χώρας, η πρώτη από το 2006 έως το 2010, και η δεύτερη από το 2014 έως σήμερα, διόρισε κατά την πρώτη της θητεία έναν αξιοσημείωτο αριθμό γυναικών σε υπουργικές θέσεις. Ανάμεσα στις δύο προεδρικές της θητείες, διετέλεσε επικεφαλής του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τις Γυναίκες.

Οι κατάφωρες ανισότητες όμως εξακολουθούν να ισχύουν σε πολλές περιοχές της «σοβινιστικής» κοινωνίας. Η πρόσβαση στην άμβλωση είναι παράνομη, οι προκλητικά ντυμένες γυναίκες που χρησιμοποιούνται για «προωθήσεις» αποτελούν συνηθισμένη εικόνα σε επιχειρηματικές και αθλητικές εκδηλώσεις και η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας παραμένει συγκριτικά χαμηλή.

«Το γεγονός με την κούκλα της Asexma αποδεικνύει ότι έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας είναι αδαής με μια νοοτροπία απομονωτισμού» τόνισε στο twitter ο πολιτικός επιστήμονας Κριστομπαλ Μπελόλιο.

Ο Σεσπέντες τόνισε πως το δώρο ήταν απρόσμενο και ζήτησε συγγνώμη, όπως και ο επικεφαλής της Asexma Ρομπέρτο Φαντούτσι.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή