Με μια κουταλιά λάδι σταμάτησε τα κύματα. Αληθινό πείραμα

Με μια κουταλιά λάδι σταμάτησε τα κύματα. Αληθινό πείραμα

Σας αρέσει να κάνετε βαρκάδα σε λίμνη αλλά σας ενοχλεί το λίκνισμα της βάρκα που προκαλούν τα ελαφριά κυματάκια; Σας έχουμε καλά νέα. Μπορείτε να τα σταματήσετε αρκεί να έχετε μαζί σας λίγο ελαιόλαδο!

Ναι καλά διαβάσατε και θα σας το αποδείξουμε με το βίντεο που ακολουθεί.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα πείραμα που κάνει ένας νεαρός λέκτορας του Χάρβαρντ. Με μια κουταλιά ελαιόλαδου εξαφανίζει σε περίπου δύο λεπτά το ελαφρύ κυματάκι σε μια έκταση περίπου 2.000 τετραγωνικών μέτρων.

Το λάδι απλώνεται γρήγορα στην επιφάνεια του νερού, δημιουργώντας ένα προστατευτικό στρώμα πάχους μόλις ενός μορίου, το οποίο εμποδίζει τον άνεμο να δημιουργήσει κύματα στην επιφάνεια.

Ο δόκτορας Greg Kestin, λέκτορας φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δημοσίευσε το βίντεο στο YouTube πριν από αρκετούς μήνες, ωστόσο σήμερα αναδημοσιεύτηκε από την εφημερίδα Daily Mail συγκεντρώνοντας χιλιάδες views.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το φαινόμενο αυτό συμβαίνει επειδή τα μόρια του λαδιού όταν έρχονται σε επαφή με το νερό αναποδογυρίζουν προς την αρνητική πλευρά τους διότι έλκονται προς τα θετικά μόρια του νερού. Έτσι τα μόρια του λαδιού απλώνονται στην επιφάνεια δημιουργώντας ένα λεπτό στρώμα που αδρανοποιεί τα κύματα.

Το πείραμα δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται. Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος (Benjamin Franklin ) ένας από τους εθνοπατέρες των ΗΠΑ συνήθιζε να κουβαλά ένα μπουκαλάκι λάδι στο μπαστούνι του και να πειράζει τον κόσμο λέγοντας του ότι έχει την ικανότητα να ηρεμεί τα κύματα.

Δημοφιλή