ΔΙΕΘΝΕΣ
16/12/2016 12:32 EET | Updated 16/12/2016 12:32 EET

Χωρίς ποσοστώσεις και περιορισμούς ο νέος μεταναστευτικός νόμος της Ελβετίας

NurPhoto via Getty Images
Ukrainian lawmakers declared dozens of millions of dollars in cash, fleets of luxury cars, expensive Swiss watches, diamond jewelry and large tracts of land as they uploaded details of their assets and income in 2015 to a publicly searchable database created within an anti-corruption reform requiring senior Ukrainian officials to declare their wealth. (Photo by Sergii Kharchenko/NurPhoto via Getty Images)

Την ικανοποίησή της με τον νέο μεταναστευτικό νόμο της Ελβετίας εξέφρασε η Κομισιόν, καθώς αυτός δεν θέτει ποσοστώσεις και περιορισμούς για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ο νόμος κινείται στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Την ίδια στιγμή, προβλέπεται το να δίνεται προτεραιότητα στους Ελβετούς, έναντι των μεταναστών στην κάλυψη κενών θέσεων εργασίας.

Οι Βρυξέλλες είχαν καταστήσει σαφές στην Ελβετία ότι η χώρα θα αποκλειστεί από την ενιαία αγορά εάν επιβάλει περιορισμούς στην ελεύθερη μετανάστευση. Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε προβλήματα, δεδομένου ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι μετανάστες, εκ των οποίων 1,4 εκατομμύρια είναι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμα, περισσότεροι από 365.000 άνθρωποι ταξιδεύουν καθημερινά στην Ελβετία από γειτονικές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία.

Η χώρα σκεφτόταν να επιβάλλει ποσοστώσεις στην μετανάστευση, όμως, μετά τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών, προτίμησε να μειώσει τις ροές μειώνοντας και τις πιθανότητες των μεταναστών να βρουν εργασία. Πιο συγκεκριμένα, εταιρείες που προσλαμβάνουν μετανάστες έναντι ντόπιων σε περιοχές όπου η ανεργία είναι μεγαλύτερη από το συνηθισμένο (δεν διευκρινίζεται το ποσοστό), θα πληρώνουν πρόστιμα έως και 40.000 ελβετικών φράγκων (περίπου 37.000 ευρώ). Ωστόσο, εξαιρούνται οι μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι, παρά την «ικανοποίησή» της, η Κομισιόν ενδέχεται να μην αποδεχτεί την συγκεκριμένη απόφαση. Οι ελβετικές αρχές πρόκειται να συνομιλήσουν με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ θα ληφθούν υπ' όψιν οι απόψεις και των 28 κρατών-μελών. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αναμένεται να μιλήσει με τον πρόεδρο της Ελβετίας Γιόχαν Σνάιντερ - Άμαν για να ανταλλάξουν απόψεις και να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στις σχέσεις Ε.Ε. - Ελβετίας.

Την ίδια στιγμή, η ελβετική κυβέρνηση δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση για «παραβίαση των δημοκρατικών θεσμών», καθώς το 50,2% των Ελβετών είχαν ψηφίσει υπέρ των περιορισμων.