Προβληματισμός Τσίπρα σε Μέρκελ για τη στάση του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση

Προβληματισμός Τσίπρα σε Μέρκελ για τη στάση του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση
SOOC

Θέμα ΔΝΤ, αλλά και Κυπριακό, έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Άνγκελα Μέρκελ. Κατά την συνάντηση που είχαν ο Αλ. Τσίπρας δεν είπε ότι πρέπει να φύγει το ΔΝΤ, αλλά εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη στάση που κρατά το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση. Μάλιστα φέρεται να εκτίμησε ότι πιθανώς το ΔΝΤ επιθυμεί να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Στην συζήτηση ο πρωθυπουργός τόνισε πως το ότι το ΔΝΤ καθυστερεί να αποφασίσει για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ιδιαίτερα μετά την πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες.

Ο Αλ. Τσίπρας εμμέσως πλην σαφώς αναφέρθηκε στις κοινωνικές παροχές της κυβέρνησης (13η σύνταξη, αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου) επισημαίνοντας τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Υπογράμμισε ακόμη την μεγάλη σημασία που έχει η ολοκλήρωση του οδικού χάρτη για την έξοδο από την κρίση – δηλαδή η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE).

Στην ατζέντα της συζήτησης ήταν και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, το προσφυγικό και το Κυπριακό. Οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, και αυτό επηρεάζει και το προσφυγικό και το Κυπριακό.

Ο Αλ. Τσίπρας ανέλυσε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας ξανά ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, ταυτόχρονα όμως ότι και άλλα κράτη της Ε.Ε. οφείλουν να αναλάβουν ευθύνη που τους αναλογεί τόσο άμεσα, σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την καγκελάριο σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας - Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης για το ζήτημα. Τόνισε, παράλληλα, ότι η Ε.Ε. πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην πολυμερή διάσκεψη.

****

Βερολίνο: Χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος

Την ίδια στιγμή, γερμανικές πηγές αναφέρουν ότι στον προβληματισμό και την ανησυχία την οποία εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός σχετικά με τη στάση του Ταμείου για συμμετοχή ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα, η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε πως χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Σε ό,τι αφορά στη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και την απόσταση που χωρίζει εκείνον με τις Βρυξέλλες οι, δύο συμφώνησαν πως προτιμητέο είναι να πέσουν οι τόνοι. Τέλος σε ό,τι αφορά στο θέμα της «13ης Σύνταξης» η κ. Μέρκελ εξήγησε στον Έλληνα πρωθυπουργό - ο οποίος συμφώνησε - ότι θα ήταν καλό να είχε ενημερώσει νωρίτερα και αναλυτικότερα για την πρόθεσή του αυτή ώστε να μην εκληφθεί ως μονομερής πρωτοβουλία. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε το ζήτημα αφορά στους θεσμούς.

Δημοφιλή