ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17/12/2016 16:50 EET

Ντομπρόφσκις: Περιττή και άχρηστη η κίνηση Τσίπρα

Anadolu Agency via Getty Images
BRUSSELS, BELGIUM - NOVEMBER 16 : European Commission Vice-President Valdis Dombrovskis attends a press conference on the European Semester Autumn Package at the European Commission in Brussels, on November 16, 2016. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)

Oι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα οδήγησαν σε μία «περιττή και άχρηστη» κατάσταση τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Προσπαθώντας να χαμηλώσει τους τόνους, ο κ. Ντομπρόφσκις ανέφερε πως σε γενικές γραμμές το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει «εντός τροχιάς». Τόνισε ωστόσο ότι η απόφαση του πρωθυπουργού να εξαγγείλει μονομερώς κοινωνικές παροχές μετέθεσε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για εβδομάδες εάν όχι για μήνες.

Μιλώντας για την διαπραγμάτευση ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως δεν είναι αδιέξοδη αλλά είναι «πιο ταραχώδης» σε σχέση με πριν από λίγες εβδομάδες, όταν οι Βρυξέλλες εκτιμούσαν θα μπορούσαν να πετύχουν τεχνική συμφωνία για την αξιολόγηση «αυτές τις μέρες», ενώ τοποθέτησε τον νέο ορίζοντα για συμφωνία μέσα στους «επόμενους μήνες».

Σε αντίστοιχους τόνους και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε στην εφημερίδα El Mundo πως μολονότι οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τους δημοσιονομικούς στόχους τς επόμενης διετίας έχουν πλήξει τις προσπάθειες αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των δανειστών προς την Αθήνα.

Ο κ. Ντομπρόφσκις επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι βάσει του Μνημονίου η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει παροχές χωρίς πρότερη συζήτηση με τους θεσμούς, και υπογράμμισε ότι στο πρώτο πόρισμα των θεσμών για το πακέτο Τσίπρα καταγράφονται σημαντικές ανησυχίες.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δεν έκανε καμία αναφορά στο εφάπαξ βοήθημα 617 εκατομμυρίων για τους χαμηλοσυνταξιούχους, άφησε ωστόσο ένα μικρό παράθυρο οι θεσμοί να εξετάσουν την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές. «Οι θεσμοί είναι έτοιμοι να δουλέψουν με τις ελληνικές Αρχές για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προβλέψεις», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στις διαφωνίες ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αιχμή τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα και τα δημοσιονομικά μέτρα που ίσως απαιτούνται για την επίτευξή τους, ο κ. Ντομπρόφσκις εκτίμησε ότι στην πραγματικότητα οι το χάσμα δεν είναι όσο μεγάλο όσο φαίνεται σε δημοσιεύματα.

«Υπάρχει τρόπος να γεφυρώσουμε τις διαφορές», δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι το Ταμείο έχει κάνει και στο παρελθόν απαισιόδοξες προβλέψεις για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Αθήνας.

Απέφυγε πάντως να δηλώσει με βεβαιότητα ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.