ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17/12/2016 15:22 EET | Updated 17/12/2016 15:22 EET

Ο Τσίπρας υποσχέθηκε στη Μέρκελ καλύτερη ενημέρωση για τους πρόσφυγες

Pacific Press via Getty Images
BUNDESKANZLERAMT, WILLY-BRANDT-STRAÃE 1, BERLIN, BERLIN-MITTE, GERMANY - 2016/12/16: Chancellor Merkel receives the Greek Prime Minister, Alexis Tsipras, in the Chancellery to discuss about international and Euro-political issues. (Photo by Simone Kuhlmey/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)

Σύμφωνα με γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους Μέρκελ και Τσίπρας συζήτησαν στο Βερολίνο και την ελλιπή ανταλλαγή δεδομένων στην υπόθεση Χουσεΐν Κ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε στην καγκελάριο στενότερη συνεργασία.

Στη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Αγκελα Μέρκελ χθες στο Βερολίνο ο έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι «θα αποσταλούν το ταχύτερο στις γερμανικές αρχές δεδομένα για πρώην κρατουμένους που ενδεχομένως ήρθαν μέσω της βαλκανικής οδού στη Γερμανία», γράφουν οι κυριακάτικες εκδόσεις της Frankfurter Allgemeine Zeitung και της Bild επικαλούμενες γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους. Αφορμή η υπόθεση του νεαρού Αφγανού Χουσεΐν Κ. ο οποίος αν και καταδικασμένος στην Ελλάδα για απόπειρα δολοφονίας μιας κοπέλας, αποφυλακίστηκε, έφθασε στη Γερμανία και τώρα κατηγορείται για τον βιασμό και τη δολοφονία μιας Γερμανίδας.

Σύμφωνα με τους κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης στο Βερολίνο υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι και άλλοι δράστες από τρίτες χώρες αφέθηκαν ελεύθεροι και εγκατέλειψαν την Ελλάδα με προορισμό τη Γερμανία, γράφει η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε στην Bild am Sonntag ότι «η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να αποστείλει μεγάλο αριθμό δεδομένων ατόμων έτσι ώστε οι γερμανικές αρχές να λάβουν απαραίτητα μέτρα».

Δύσκολη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων

Τον Ιανουάριο ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών για να διαπιστωθεί αν τα δεδομένα που θα αποστείλουν οι ελληνικές αρχές αρκούν. Το ζήτημα ενδέχεται να συζητηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς Γερμανίας και Ελλάδας στο περιθώριο του επόμενου συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ τον επόμενο μήνα, σημειώνει η εφημερίδα FΑS.

Με αφορμή την υπόθεση του Χουσεΐν Κ. ο επικεφαλής του συνδικάτου της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας (GdP) Γεργκ Ράντεκ εξέφρασε σήμερα στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) τη δυσαρέσκειά του για ανεπαρκή πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων που αφορούν τους πρόσφυγες. Η αστυνομία του Φράιμπουργκ, όπου κρατείται ο νεαρός Αφγανός, δεν είχε δυνατότητα πρόσβασης στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για αιτούντες άσυλο, μιας και ο κανονισμός της ΕΕ για την προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων επιτρέπει την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων μόνο σε περίπτωση υποψίας σε σχέση με την τρομοκρατία ή πολύ σοβαρών ποινικών αδικημάτων.

Σύμφωνα με την Γεργκ Ράντεκ η δολοφονία στο Φράιμπουργκ δείχνει ότι ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων και αρχές ασφαλείας δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις του αστυνομικού έργου, ενώ την ίδια στιγμή η υπόσχεση για βελτίωση του ευρωπαϊκού ποινικού μητρώου, που δόθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, δεν έχει γίνει ακόμα πράξη.

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε ακόμη:

Γερμανία: Αφγανός μετανάστης κατηγορείται για τον βιασμό και τη δολοφονία κόρης ανώτατου αξιωματούχου της ΕΕ

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post