ΔΙΕΘΝΕΣ
18/12/2016 13:05 EET | Updated 18/12/2016 18:29 EET

Ιορδανία, Επιθέσεις ενόπλων στο Καράκ: Δέκα νεκροί, ανάμεσά τους μία καναδή τουρίστρια

Muhammad Hamed / Reuters
Ambulances are seen in front of the Italian hospital where some of the injured were evacuated to after an attack, in the city of Karak, Jordan, December 18, 2016.REUTERS/Muhammad Hamed

Δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους μία καναδή τουρίστρια, σκοτώθηκαν σήμερα κοντά σε τουριστική τοποθεσία στη νότια Ιορδανία κατά τη διάρκεια σειράς επιθέσεων αγνώστων ενόπλων. Επειτα από πολύωρη αστυνομική επιχείρηση σκοτώθηκαν τέσσερις από τους δράστες των επιθέσεων.

Επτά αστυνομικοί, δύο ιορδανοί πολίτες και μία καναδή τουρίστρια έχασαν τη ζωή τους και 27 άνθρωποι, αστυνομικοί και πολίτες, τραυματίσθηκαν κατά τις επιθέσεις στο Καράκ, ανακοίνωσαν οι ιορδανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Η πόλη Καράκ είναι γνωστή για το κάστρο του 12ου αιώνα, το οποίο περιγράφεται από τους τουριστικούς οδηγούς ως «λαβύρινθος θολωτών δωματίων και ατελείωτων διαδρόμων», βρίσκεται σε απόσταση 120 χιλιομέτρων νοτίως του Αμάν.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι τέσσερις ένοπλοι που είχαν καταφύγει μετά τις επιθέσεις στο κάστρο σκοτώθηκαν έπειτα από πολύωρη αστυνομική επιχείρηση.

Δεν έχει γίνει σαφές εάν οι τέσσερις αυτοί ένοπλοι ήσαν οι μόνοι που συμμετείχαν στη σειρά των επιθέσεων που προηγήθηκαν.

Οι ιορδανικές υπηρεσίες ασφαλείας έκαναν λόγο για«πέντε έως έξι ενόπλους», όμως ο ιορδανός πρωθυπουργός Χάνι Μούλκι δήλωσε ότι «οι ειδικές δυνάμεις και αστυνομικοί έχουν περικυκλώσει» δέκα άνδρες που βρίσκονται οχυρωμένοι στο εσωτερικό του κάστρου του Καράκ.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις των υπηρεσιών ασφαλείας, η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε σε σπίτι της πόλης κατά αστυνομικής περιπόλου η οποία έλαβε κλήση για πυρκαγιά. Οι ένοπλοι που βρίσκονταν στο κτίριο άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών και στη συνέχεια διέφυγαν. Λίγη ώρα αργότερα ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον άλλης αστυνομικής περιπόλου και ταυτόχρονα άλλοι ένοπλοι που είχαν οχυρωθεί εντός του ιστορικού κάστρου της πόλης επετέθησαν εναντίον του αστυνομικού τμήματος του Καράκ «τραυματίζοντας πολλούς αστυνομικούς και περαστικούς».

Στην συνέχεια, η αστυνομία περικύκλωσε το κάστρο και τη γύρω περιοχή αναζητώντας τους δράστες των επιθέσεων.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι για κάποιο διάστημα άνθρωποι εγκλωβίσθηκαν σε ένα από τα πρώτα επίπεδα του κάστρου όταν οι ένοπλοι βρήκαν εκεί καταφύγιο, αλλά διέψευσε τις πληροφορίες ότι υπήρξε σύλληψη ομήρων.

Απλώς οι άνθρωποι «φοβήθηκαν να φύγουν όταν οι ένοπλοι αντάλλαξαν πυρά με τις αστυνομικές δυνάμεις», διευκρίνισε η πηγή.

Η Ιορδανία, η οποία έχει υπάρξει κατά το παρελθόν στόχος ισλαμιστικών επιθέσεων, είναι μέλος του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους που πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ, ενώ φιλοξενεί δυνάμεις του συνασπισμού στο έδαφός της.