ΔΙΕΘΝΕΣ
18/12/2016 10:25 EET | Updated 18/12/2016 10:25 EET

Νομοσχέδιο στην Ιταλία καταργεί τον γαμήλιο όρκο πίστης στο...συζυγικό κρεββάτι

Neil Webb via Getty Images
Woman arriving at wedding

Εάν είστε από εκείνους που πιστεύουν με πάθος πως η πίστη στη συζυγική κλίνη δεν πρέπει να συνδέεται με τον γάμο και πολύ περισσότερο να δίνουμε τέτοιου είδους όρκους...τότε ίσως η Ιταλία να είναι η χώρα στην οποία θα θέλετε να κάνετε το γάμο σας.

Στο ιταλικό κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει πως πλέον τα ζευγάρια δεν θα χρειάζεται κατά την τέλεση των γάμων να δίνουν όρκους πίστης. Όπως δε τονίζουν οι 12 γερουσιαστές που στηρίζουν την αλλαγή αυτή στον υφιστάμενο αστικό κώδικα, η υπόσχεση πως ο ένας σύντροφος δεν θα απατήσει ερωτικά τον άλλο «αποτελεί μια ξεπερασμένη πολιτιστική κληρονομιά και μια παρωχημένη άποψη περί γάμου, οικογένειας, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συζύγων».

Η τροπολογία παρουσιάστηκε από τη Laura Cantini, γερουσιαστή από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, η οποία χαρακτήρισε την αλλαγή που προτείνεται ως ένα βήμα προς τα εμπρός για ξεπεραστεί η παρούσα απαρχαιωμένη εικόνα του γάμου.

Όπως τόνισε, η τροπολογία «συμβαδίζει» με τη νέα εποχή, το νέο μοντέλο σχέσεων και σύμφωνη με την ανάγκη για σεξουαλική ελευθερία μέσα στο γάμο.

Οι γερουσιαστές στην σχετική τροπολογία, τονίζουν επίσης πως ως «πίστη» θα πρέπει νοείται «όχι μόνο η σεξουαλική αλλά κυρίως ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη του ενός προς τον άλλο που είναι και οι πιο σημαντικές αξίες οι οποίες όμως δεν γίνεται να επιβάλλονται δια νόμου».

Επίσης, αναφέρονται σε παλαιότερη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Ιταλίας στην οποία επισημαίνεται πως οι δικαστές δεν μπορούν νομικά να αποδώσουν ευθύνες για έναν χωρισμό «απλά και μόνο εξαιτίας της μη τήρησης του όρκου πίστης». Αντ' αυτού είναι ο/η απατημένος/η που θα πρέπει να αποδείξει ότι η απιστία του/της συζύγου οδήγησε σε ανεπανόρθωτο κλονισμό του γάμου.

Σημειώνεται πως τον Μάιο, η Ιταλία έγινε η τελευταία χώρα της Δυτικής Ευρώπης επέτρεψε τις βάσει αστικού δικαίου γαμήλιες ενώσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων μετά από σθεναρή αντίσταση από την Καθολική Εκκλησία.

Πηγή: The Telegraph