ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21/12/2016 16:42 EET | Updated 21/12/2016 16:48 EET

Αξιολόγηση τον Γενάρη, ποσοτική χαλάρωση τον Μάρτη λέει ο Τσίπρας και μετά «αλλάζει η πολιτική ατζέντα»

sooc

Αξιολόγηση εντός του Γενάρη και ποσοτική χαλάρωση εντός του Μάρτη είναι τα επόμενα δύο βήματα της Ελλάδας, σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Ακόμη ο πρωθυπουργός είπε ότι ετοιμάζεται η διάσκεψη για το Κυπριακό και δήλωσε ότι η Αθήνα «δεν θα παίξει τις κουμπάρες» και θα λάβει θέση εφόσον διεξαχθεί δημοψήφισμα στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι στη Γερμανία δεν θα συνεχιστεί η συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών. «Το κρίσιμο είναι ποιος θα είναι ο υπουργός Οικονομικών», είπε χαμογελώντας.

Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης περιλαμβάνει δύο πράγματα: αξιολόγηση και ποσοτική χαλάρωση. «Στόχος μας είναι να κλείσει η αξιολόγηση έως το τέλος Ιανουαρίου. Αυτό θέλουμε, γι’ αυτό παλεύουμε», είπε εμφατικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση τον Μάρτιο, όταν θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αν αυτά επιτευχθούν «το 2017 θα αλλάξει η πολιτική ατζέντα», εκτίμησε ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι οι βασικές προτεραιότητες τότε θα είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της κοινωνίας και η συνταγματική αναθεώρηση.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέστειλε την επιστολή προς το EuroworkingGroup, αλλά απάντησε πως δεν γνωρίζει λόγω της απουσίας του στην Κρήτη. «Υποθέτω ότι την έχει στείλει», είπε. «Του έχω εμπιστοσύνη», πρόσθεσε γελώντας.

Για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός έδειξε ότι δεν θέλει εκλογές επισημαίνοντας ότι «δεν είναι στις προθέσεις μας». «Ποιος ο λόγος να πάμε σε εκλογές. Δεν υπάρχει λόγος. Δεν έχουμε χόμπι τις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «προετοιμαζόμαστε για την Γενεύη, αλλά δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις. Είναι ο γνωστός Ερντογάν». Για την διάσκεψη ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θέλει να είναι «ανοιχτού τέλους» (no ending), που σημαίνει ότι θα πρέπει να διεξαχθεί, αλλά να συνεχίσει εφόσον διαπιστωθεί πως μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα και να θα εξαρτάται από τους εκβιασμούς της τουρκικής πλευράς.

Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης θα συμμετέχει και η Ε.Ε., όπως επεδίωξε η ελληνική πλευρά, αλλά και την εμπλοκή της Γερμανίας που συνιστά στροφή της στην εξωτερική πολιτική (και μάλιστα μετά από πρόταση της Αθήνας). Για το δημοψήφισμα μετά από ενδεχόμενη συμφωνία για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα πάρει θέση. Δεν θα παίξουμε τις κουμπάρες».

Όσον αφορά τις εκλογές στη Γερμανία ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι Μέρκελ δεν θα πάει με το ακροδεξιό AFD και ενδεχομένως θα αναζητήσει συμμαχία με τους Πράσινους, ότι οι σοσιαλδημοκράτες (που δεν έχουν καταλήξει στον υποψήφιό τους) έχουν αποφασίσει να σπάσουν την συμμαχία με τους χριστιανοδημοκράτες και ότι είναι ανοιχτό το ζήτημα της τριπλής συμμαχίας Σοσιαλδημοκρατών – Αριστεράς – Πρασίνων. «Το ενδιαφέρον είναι θα γίνει υπουργός Οικονομικών» είπε ολοκληρώνοντας την συζήτηση.

Sponsored Post