ΔΙΕΘΝΕΣ
24/12/2016 16:27 EET | Updated 24/12/2016 16:28 EET

Διαδηλώσεις κατά της επιστροφής τζιχαντιστών στην Τυνησία

Zoubeir Souissi / Reuters
Teachers and professors gather in front of the Ministry of Education to protest against the budget for 2017, in Tunis, Tunisia November 30, 2016. REUTERS/Zoubeir Souissi

Εκατοντάδες Τυνήσιοι διαδήλωσαν σήμερα, Σάββατο, μπροστά από το κοινοβούλιο στην Τύνιδα κατά του ενδεχόμενου επιστροφής στην χώρα των τζιχαντιστών συμπατριωτών τους, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Τυνησία καταμετρά περισσότερους από 5.000 υπηκόους της, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων εκτός της χώρας, ιδίως στο Ιράκ, τη Συρία ή ακόμα και τη Λιβύη, σύμφωνα με μια έρευνα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους μισθοφόρους, και η επιστροφή τους στην χώρα προκαλεί φόβο.

Τουλάχιστον 1500 άνθρωποι συμμετείχαν στην κινητοποίηση, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα ενός συλλόγου μη κυβερνητικών οργανώσεων.

«Όχι στην επιστροφή» των τζιχαντιστών, μπορούσε να διαβάσει κανείς στα πανό των διαδηλωτών.

Η συγκέντρωση έλαβε χώρα μερικές εβδομάδες μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Τυνησίας Μπέτζι Καϊντ Εσέμπσι, σχετικά με το ζήτημα των τζιχαντιστών.

«Πολλοί εξ αυτών θέλουν να επιστρέψουν, δεν μπορούμε να εμποδίσουμε έναν Τυνήσιο να επιστρέψει στην χώρα του (…). Όμως προφανώς (…) θα βρισκόμαστε σε επιφυλακή» είχε πει την 2α Δεκεμβρίου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν θα τους βάλουμε όλους στην φυλακή, διότι εάν το κάνουμε αυτό δεν θα έχουμε αρκετές φυλακές, όμως θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να τους αδρανοποιήσουμε. Τους παρακολουθούμε» είχε συμπληρώσει.

Έπειτα από επικρίσεις που πυροδότησε στον Τύπο και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Εσέμπσι προέβη σε διευκρινίσεις την 15η Δεκεμβρίου με δηλώσεις του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο. Εκεί διαβεβαίωσε:

«Δεν θα είμαστε επιεικείς με τους τρομοκράτες».

«Όχι στην ελευθερία των (μελών) των τρομοκρατικών οργανώσεων», φώναζε σήμερα το πλήθος.

Η σημερινή διαδήλωση πραγματοποιήθηκε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, όπου 12 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Ο φερόμενος δράστης της επίθεσης είναι ένας 24χρονος Τυνήσιος που επρόκειτο να απελαθεί από τη Γερμανία.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο υπουργός Εσωτερικών της Τυνησίας Χέντι Ματζντούμπ είπε ενώπιον των βουλευτών ότι 800 Τυνήσιοι που είχαν ενταχθεί σε εξτρεμιστικές οργανώσεις, επέστρεψαν στην Τυνησία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post