ΔΙΕΘΝΕΣ
24/12/2016 13:02 EET | Updated 24/12/2016 13:02 EET

Ανθρώπινοι σοροί πωλούνται παράνομα και χρησιμοποιούνται σε αμερικανικά στρατιωτικά πειράματα

KCNA KCNA / Reuters
A rocket is launched during a demonstration of a new large-caliber multiple rocket launching system attended by North Korean leader Kim Jong Un (not pictured) at an unknown location, in this undated file photo released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) on March 22, 2016. REUTERS/KCNA/Files ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO THIRD PARTY SALES. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. TPX IMAGES OF THE DAY

Αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι σοροί που προορίζονταν για ιατρικές έρευνες στις Ηνωμένες Πολιτείες καταλήγουν σε στρατιωτικά πειράματα και δοκιμές.

Την υπόθεση αποκάλυψε το Reuters, όταν έπεσαν στα χέρια του έγγραφα που έδειχναν την πώληση σορών από το Κέντρο Βιολογικών Πόρων (BRC) στον αμερικανικό στρατό έναντι χιλιάδων δολαρίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Ντόρις Στόφερ που πέθανε σε ηλικία 74 ετών από Αλτσχάιμερ και που το σώμα της δόθηκε στο BRC από τους συγγενείς της για έρευνες που σχετίζονται με την ασθένεια. Ο γιος της, Τζιμ, φρόντισε να υπογράψει έγγραφο που απέτρεπε την χρήση της σορού σε στρατιωτικά ή η ιατρικά πειράματα, όμως σύντομα, επικοινώνησε μαζί του ένας ρεπόρτερ του Reuters.

Ο δημοσιογράφος εξήγησε στον Τζιμ ότι σύμφωνα με έγγραφα που έφτασαν στα χέρια του, το νεκρό σώμα της μητέρας του χρησιμοποιήθηκε σε δοκιμές βομβών και άλλων στρατιωτικών όπλων. Ο εγκέφαλός της δεν δόθηκε ποτέ σε ερευνητές που μελετούν την ασθένεια που της αφαίρεσε την ζωή. Αντιθέτως, το νεκρό της σώμα κακοποιήθηκε ασύστολα για σκοπούς που σχετίζονται με την πρόκληση θανάτου και όχι για την αποφυγή του.

Σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωποι του αμερικανικού στρατού διαψεύδουν ότι γνώριζαν ότι τα σώματα προορίζονταν για άλλους σκοπούς, καθώς δεν έλαβαν ποτέ τα υπογεγραμμένα έγγραφα των συγγενών. Μεγάλη ευθύνη σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να έχει το BRC, το κέντρο στο οποίο δωρίζονται ανθρώπινα μέλη για έρευνες. Όπως φαίνεται, οι διοίκηση εκμεταλλεύεται οικονομικά τα σώματα, πουλώντας τα για μη ιατρικούς σκοπούς σε τρίτους.

Το άρθρο εξηγεί πως τέτοιου είδους περιστατικά σημειώνονται λόγω των ελλείψεων στην αμερικανική νομοθεσία που καλύπτει τις δωρεές σωρών στην επιστήμη. Παρόλο που οι δωρεές οργάνων για μεταμοσχεύσεις διέπονται από αυστηρούς νόμους και κανόνες, ενώ γίνονται συνεχείς έλεγχοι γύρω από την χρήση τους, δεν συμβαίνει το ίδιο και στις περιπτώσεις των δωρεών για έρευνες.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο Στήβεν Γκορ, διευθύνων σύμβουλος του BRC κρίθηκε ένοχος το 2015 για απάτη.