ΔΙΕΘΝΕΣ
25/12/2016 08:05 EET | Updated 25/12/2016 13:02 EET

Αυτή είναι η ορχήστρα που επέβαινε στην μοιραία πτήση

A picture taken on October 23, 2015 shows the official army choir of the Russian armed forces, also called Alexandrov Ensemble, performing at the Palais des Sports in Paris.  AFP PHOTO/JACQUES DEMARTHON        (Photo credit should read JACQUES DEMARTHON/AFP/Getty Images)
JACQUES DEMARTHON via Getty Images
A picture taken on October 23, 2015 shows the official army choir of the Russian armed forces, also called Alexandrov Ensemble, performing at the Palais des Sports in Paris. AFP PHOTO/JACQUES DEMARTHON (Photo credit should read JACQUES DEMARTHON/AFP/Getty Images)

Alexandrov Ensemble ονομάζεται η θρυλική ορχήστρα του ρωσικού στρατού, μέλη της οποίας επέβαιναν στο μοιραίο αεροσκάφος TU-154 που συνετρίβη τα Χριστούγεννα στην Μαύρη Θάλασσα.

Η ορχήστρα ιδρύθηκε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και πήρε το όνομά της από τον πρώτο της μαέστρο, Alexander Vasilyevich Alexandrov. Ημέρα ίδρυσης του Συγκροτήματος θεωρείται η 12η Οκτωβρίου του 1928, ημέρα που πραγματοποιήθηκε η πρώτη παράσταση στο κεντρικό κτήριο του Κόκκινου Στρατού. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η ορχήστρα έδωσε περισσότερες από 1500 παραστάσεις και ενδυνάμωνε το πολεμικό πνεύμα του Κόκκινου Στρατού.

Η ρωσική στρατιωτική χορωδία είχε επίσης ερμηνεύσει και Μίκη Θεοδωράκη

Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι η ορχήστρα είχε εμφανιστεί και στην Eurovision του 2009 στη Μόσχα, καθώς ήδη από την δεκαετία του 1990 άρχισε να ενσωματώνει στοιχεία της ποπ κουλτούρας.

Τα μέλη που σκοτώθηκαν στο αεροπορικό δυστύχημα των Χριστουγέννων είχαν προορισμό την Συρία.

Ο στρατηγός και συνθέτης Αλεξάντρ Αλεξαντρόφ, ο ιδρυτής της, είχε την διεύθυνσή της επί 18 χρόνια και κατόπιν παρέδωσε τη χορωδία στον γιο του, τον Μπόρις που έμεινε επικεφαλής της από το 1946 μέχρι το 1987.

Ο Βαλέρι Χαλίλοφ, ο σημερινός διευθυντής της Χορωδίας Αλεξαντρόφ, βρισκόταν μεταξύ των επιβατών του Tu-154, συνοδεύοντας τους χορωδούς που πήγαιναν στη Συρία για να ψυχαγωγήσουν τους Ρώσους στρατιώτες στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ. Οι ρωσικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν επιζώντες από τη συντριβή.

Ο Χαλίλοφ "συνεισέφερε σημαντικά στο σύγχρονο πολιτισμό, ως διευθυντής ορχήστρας και συνθέτης", είπε η υφυπουργός Όλγα Γκολόντες χαρακτηρίζοντας τον χαμό του «ανεπανόρθωτη απώλεια».

«Πρόκειται για τεράστια αδικία» σχολίασε από την πλευρά του ο πιανίστας Ντένις Ματσούγιεφ, εκφράζοντας τη λύπη του για τον θάνατο του μαέστρου. «Η Χορωδία Αλεξαντρόφ είναι το επισκεπτήριο της ρωσικής κουλτούρας» υπογράμμισε, μιλώντας στο πρακτορείο Ria-Novosti.

«Η Χορωδία Αλεξαντρόφ είναι μια από τις καλύτερες του κόσμου. Έδινε πάντα παραστάσεις σε εμπόλεμες ζώνες (...) Είναι μια φριχτή τραγωδία» είπε από την πλευρά της η Έλενα Σερμπάκοβα, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Μπαλέτου Ίγκορ Μοϊσέγιεφ.

«Πήγαιναν στη Συρία για καλό σκοπό, σε μια αποστολή ειρήνης. Αδυνατούμε να δεχτούμε αυτήν την απώλεια» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Sponsored Post