Καμία νέα δέσμευση στην επιστολή προς τον ESM, λένε στο ΥΠΟΙΚ

Καμία νέα δέσμευση στην επιστολή προς τον ESM, λένε στο ΥΠΟΙΚ
Sooc

Η επιστολή που απέστειλε στον ESM το υπουργείο Οικονομικών δεν περιλαμβάνει καμία νέα δέσμευση, με αποτέλεσμα να «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα για το χρέος, αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

Όπως συμπληρώνουν, η επιστολή λέει «τα αυτονόητα», δηλαδή:

– Το μέτρο με τις συντάξεις, που δόθηκαν, προχθές, σε 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, είναι εφάπαξ και δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

– Η αναστολή του ΦΠΑ για νησιά του Αιγαίου που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης αφορά στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του 2017.

Στην επιστολή, σημειώνουν οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, επαναλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα και υπενθυμίζεται ο δημοσιονομικός μηχανισμός (contingency fiscal mechanism), ο οποίος ενεργοποιείται σε περίπτωση που τα στοιχεία της Eurostat δείξουν ότι δεν επιτεύχθηκαν οι συμφωνηθέντες δημοσιονομικοί στόχοι.

«Στην επιστολή διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που το 2016 δεν υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα (+0,5%) –γεγονός εξαιρετικά απίθανο, όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και εκτιμά η μεγάλη πλειονότητα των αναλυτών–, τότε “οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν την διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016”» αναφέρουν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση δεν δεσμεύθηκε σε τίποτα παραπάνω από όσα είχε συμφωνήσει, με την επιστολή να επαναβεβαιώνει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις, καθώς η κυβέρνηση θα ήταν αδύνατο να κάνει κάτι άλλο. Παράλληλα, στην επιστολή αναφέρεται πως αν υπάρξει και στο μέλλον υπεραπόδοση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε συμφωνία με τους θεσμούς, «σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας [...] και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών [...] για τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού ρευστότητας” (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Οι εν λόγω πηγές υποστηρίζουν πως, βάσει των «άμεσων, χειροπιαστών επιπτώσεων» από την καταβολή της εφάπαξ πληρωμής στους χαμηλοσυνταξιούχους και του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά εξάγεται το πολιτικό συμπέρασμα πως «οι επιδιώξεις ορισμένων έπεσαν στο κενό. Η πλειοψηφία των κρατών - μελών τάχθηκε υπέρ των δημοσιονομικών μέτρων που υιοθέτησε πρόσφατα η Ελλάδα. Αυτό επισφραγίζει και η επιστολή». Παράλληλα, εξαπολύουν επίθεση κατά της ΝΔ, υποστηρίζοντας πως «δεν τόλμησε να ψηφίσει την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, υπακούοντας στα κελεύσματα ακραίων φωνών –όπως και άλλες πολιτικές δυνάμεις» και «προσπαθεί, στην απελπισία της, να εμφανιστεί τώρα ως θεματοφύλακας των Μνημονίων», ενώ υποστηρίζεται ότι αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η «αφοσίωση στους δανειστές».

Δημοφιλή