ΔΙΕΘΝΕΣ
27/12/2016 14:39 EET | Updated 27/12/2016 14:40 EET

Ο Πολωνός οδηγός είχε δολοφονηθεί ώρες πριν από την επίθεση με φορτηγό στο Βερολίνο

Fabrizio Bensch / Reuters
Flowers and candles are placed near the Christmas market at Breitscheid square in Berlin, Germany, December 22, 2016, following an attack by a truck which ploughed through a crowd at the market on Monday night. REUTERS/Fabrizio Bensch

O Πολωνός οδηγός, Lukasz Urban, είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι αρκετές ώρες πριν ο φερόμενος ως τζιχαντιστής Anis Amri εισβάλει με το φορτηγό του στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, σκορπώντας τον θάνατο, όπως αναφέρει το BBC επικαλούμενο γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Μέχρι πρότινος διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν σε ρεπορτάζ τους ότι η σορός του κ. Urban έφερε τραύματα από μαχαίρι, γεγονός που από πολλούς μεταφράστηκε ως μία ηρωική προσπάθεια του Πολωνού οδηγού να εμποδίσει τον δράστη της επίθεσης στη γερμανική χριστουγεννιάτικη αγορά.

Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από τη νεκροψία, τις οποίες επικαλείται η γερμανική Bild, ο 37χρονος Lukasz Urban δεν είχε δεχθεί μόνο χτυπήματα από μαχαίρι κατά τη διάρκεια της μάχης με τον δράστη της επίθεσης, αλλά και πυροβολισμό στο κεφάλι δύο ή και τρεις ώρες πριν το χτύπημα στη χριστουγεννιάτικη αγορά Breitscheidplatz.

Υπενθυμίζεται ότι στην επίθεση της περασμένης Δευτέρας 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο Τυνήσιος ύποπτος, Anis Amri,για την επίθεση με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου σκοτώθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής στο Μιλάνο κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για το δημοσίευμα της Bild. Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου του Βερολίνου Andreas Geisel είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι ο Ούρμπαν «πολύ πιθανόν» προσπάθησε να αποτρέψει την επίθεση, παίρνοντας τον έλεγχο του τιμονιού του οχήματος, πριν δεχτεί σφαίρα στο κεφάλι και το φορτηγό να παρεκκλίνει έπειτα στα αριστερά.

Το όχημα σταμάτησε έπειτα από πορεία 60 μέτρων μέσα στην αγορά που εκτεινόταν για τουλάχιστον 400 μέτρα, αποτρέποντας έτσι μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων.

Η εκτίμηση ότι ο Urban επιχείρησε να αποτρέψει την επίθεση ώθησε έναν Βρετανό οδηγό να ξεκινήσει έναν διαδικτυακό έρανο για την οικογένεια του Πολωνού οδηγού, κατά τον οποίο συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 170.000 δολάρια.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)