ΔΙΕΘΝΕΣ
28/12/2016 10:16 EET

Κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των μεταναστών που εγκατέλειψαν οικειοθελώς τη Γερμανία το 2016

Alex Domanski via Getty Images
VIENNA, AUSTRIA - DECEMBER 01: A man wearing turban walks on the street on December 1, 2016 in Vienna, Austria. Polls indicate that right-wing populist presidential candidate Norbert Hofer has a strong chance of winning presidential elections scheduled for December 4. Hofer has in his campaign rhetoric warned of criminal immigrants and stated that Islam shall not be a part of Austria. He has also courted right-wing media and openly worn the cornflower, an early-20th century symbol of a pan-German empire. Two leading members of his party, the Austria Freedom Party (FPOe), have past ties to neo-Nazi groups and the party includes supporters who advocate the return of South Tyrol, which became part of Italy after World War I. (Photo by Alex Domanski/Getty Images)

Περίπου 55.000 μετανάστες, οι οποίοι δεν πληρούσαν τα κριτήρια ή των οποίων απορρίφθηκε η αίτηση για άσυλο, εγκατέλειψαν εκούσια τη Γερμανία από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο του 2016, αριθμός μεγαλύτερος κατά 20.000 από τον αντίστοιχο αριθμό για το 2015, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας.

Η Sueddeutsche Zeitung επικαλείται κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία που δείχνουν τον αριθμό εκείνων που επέστρεψαν στις πατρίδες τους κατά τους πρώτους 11 μήνες του τρέχοντος χρόνου.

Οι περισσότεροι επέστρεψαν στην Αλβανία, τη Σερβία, το Ιράκ, το Κόσοβο, το Αφγανιστάν και το Ιράν, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Όσοι εγκαταλείπουν τη χώρα δικαιούνται εφάπαξ επίδομα μέχρι και 3.000 ευρώ. Αξιωματούχοι ασφαλείας είχαν δηλώσει παλαιότερα στο Reuters ότι ο αριθμός των απελαθέντων μετά την απόρριψη της αίτησής τους για άσυλο είχε αυξηθεί σε σχεδόν 23.800 από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο από περίπου 20.900 που ήταν ολόκληρο το 2015.

Καταγράφηκε επίσης και αύξηση στον αριθμό των προσφύγων που υποχρεώνονται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους στα σύνορα.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Neue Osnabruecker Zeitung ανέφερε ότι η αστυνομία υποχρέωσε 19.720 πρόσφυγες τους πρώτους 11 μήνες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, από 8.913 που ήταν σε όλη τη διάρκεια του 2015.

Οι περισσότεροι προέρχονταν από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ και τη Νιγηρία και κατέφυγαν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Μία σειρά από επιθέσεις και συναγερμούς ασφαλείας όπου ενεπλάκησαν πρόσφυγες και μετανάστες αυτό το χρόνο έχουν ενισχύσει την δημοτικότητα του αντι-μεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD), το οποίο ενδεχομένως να περιπλέξει τις ελπίδες επανεκλογής της Μέρκελ.

Αργά χθες το βράδυ, επτά πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, ηλικίας 15 με 21 ετών, συνελήφθησαν στο Βερολίνο με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας επειδή επιχείρησαν να πυρπολήσουν έναν άστεγο σε σταθμό του μετρό.

Η Γερμανία έχει σκληρύνει τη στάση της στο μεταναστευτικό τους τελευταίους μήνες, λόγω της ανησυχίας για την ασφάλεια και την ενσωμάτωσή τους έπειτα από την υποδοχή στο έδαφός της περισσότερων από 1,1 εκατομμυρίου μεταναστών από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και άλλες περιοχές από τις αρχές του 2015.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας Τυνήσιος του οποίου η αίτηση για άσυλο είχε απορριφθεί και ο οποίος είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, σκότωσε 12 ανθρώπους ρίχνοντας ένα φορτηγό πάνω σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου και προκαλώντας έτσι έντονη κριτική για την μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)