ΔΙΕΘΝΕΣ
28/12/2016 16:28 EET | Updated 28/12/2016 16:29 EET

Οι διαφορές με την τουρκοκυπριακή πλευρά στο «μικροσκόπιο» του Aναστασιάδη

AFP via Getty Images
Cyprus President Nicos Anastasiades speaks during a nationally televised news conference at the presidential palace in Nicosia on November 23, 2016. Crunch negotiations on ending the decades-old division of Cyprus broke down with its rival leaders still far apart and no date set for a new round of UN-brokered talks. It was the second round of intensive meetings this month between Greek Cypriot leader Nicos Anastasiades and his Turkish Cypriot counterpart Mustafa Akinci. / AFP / POOL / Petros Karadjias (Photo credit should read PETROS KARADJIAS/AFP/Getty Images)

Θέματα στα οποία υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς εξέτασε στη σημερινή σύσκεψη με τη διαπραγματευτική του ομάδα, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστουλίδης, δήλωσε απόψε στο ΡΙΚ ότι «έγινε ουσιαστική συζήτηση» και προετοιμάστηκαν θέσεις για τα θέματα που συζητούνται στη Λευκωσία και στα οποία υπάρχει διαφορετική προσέγγιση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η συζήτηση, είπε, θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, τόσο σε επίπεδο διαπραγματευτών όσο και σε επίπεδο των ηγετών των δύο κοινοτήτων, οι οποίοι θα συναντηθούν στις 4 Ιανουαρίου.

Πρόσθεσε πως έγινε συζήτηση για την πρώτη φάση της Γενεύης, από τις 9 μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, αλλά και για την πολυμερή διάσκεψη, που αρχίζει στις 12 Ιανουαρίου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως έγινε ανταλλαγή απόψεων επί εναλλακτικών επιλογών, καθώς επίσης και για τον τρόπο χειρισμού και διαπραγμάτευσης στα θέματα που υπάρχουν διαφωνίες.

Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει οριστικοποίηση της πρότασης της ελληνοκυπριακής πλευράς για την ασφάλεια, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι υπάρχει η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη που υποβλήθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αποτελεί τη βάση συζήτησης. «Η συζήτηση για την ασφάλεια θα συνεχιστεί και την Παρασκευή στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Αθήνα», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις δηλώσεις Ακιντζί ότι δεν τίθεται θέμα προσάρτησης καμίας πλευράς σε καμία χώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ενδεχόμενη προσάρτηση των κατεχομένων θα ήταν αρνητική εξέλιξη όχι μόνο για τους Ελληνοκυπρίους, αλλά και για τους Τουρκοκύπριους και το μέλλον τους».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)