ΔΙΕΘΝΕΣ
29/12/2016 11:25 EET | Updated 29/12/2016 11:25 EET

Ρώσος υπουργός Άμυνας: Τρομοκρατικές θα θεωρούνται οι οργανώσεις που δεν υπέγραψαν την εκεχειρία στη Συρία

Mikhail Klimentyev via Getty Images
MOSCOW, RUSSIA - DECEMBER 23, 2016: Russia's Defence Minister Sergei Shoigu speaks during a meeting with Russian President Vladimir Putin (not in picture) at the Moscow Kremlin. Mikhail Klimentyev/Russian Presidential Press and Information Office/TASS (Photo by Mikhail Klimentyev\TASS via Getty Images)

Οι ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης που δεν υπέγραψαν τις συμφωνίες για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία θα θεωρηθούν αυτομάτως τρομοκρατικές οργανώσεις, διαμήνυσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου.

Στη συνάντηση που είχε λίγο νωρίτερα στο Κρεμλίνο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο υπουργός ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο ότι η Μόσχα εγκαθίδρυσε έναν δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία, προκειμένου οι δύο χώρες να ενεργήσουν ως εγγυήτριες για την εφαρμογή των συμφωνιών.

«Η ουσία του ελέγχου (εφαρμογής των συμφωνιών) είναι ότι οι οργανώσεις που δεν θα σταματήσουν τις επιχειρήσεις μάχης θα θεωρηθούν τρομοκρατικές» και θα ληφθούν εναντίον τους τα μέτρα που ισχύουν για το Ισλαμικό Κράτος και το Φάταχ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα), είπε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών θα κληθούν να συμμετάσχουν στην εφαρμογή των συμφωνιών. «Φυσικά θα προσκαλέσουμε εκπροσώπους του ΟΗΕ. Έτσι θα συνεχιστεί η πολιτική διαδικασία με βάση τις αρχές που υιοθετήθηκαν με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας», εξήγησε, προσθέτοντας ότι τα μέλη του ΣΑ θα ενημερωθούν για τις συμφωνίες και θα απαντηθούν τυχόν ερωτήματά τους.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τις ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης που συμφώνησαν να ενταχθούν στις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, στον κατάλογο των οργανώσεων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης που θα τηρήσουν την εκεχειρία είναι η Φαϊλάκ αλ Σαμ (με 19 μονάδες και 4.000 μέλη), η Άχραρ αλ Σαμ (περισσότερες από 80 μονάδες και 16.000 μέλη), η Τζάις αλ Ισλάμ (64 μονάδες και 12.000 μέλη), η Σουβάρ άγκι-Σαμ (οκτώ τάγματα και 12.000 μέλη), η Τζάις αλ Μουτζαχεντίν (13 μονάδες και συνολικά 8.000 μέλη), η Τζάις Ιντλίμπ (τρεις μονάδες και 6.000 μέλη) και η Τζαμπχάτ αλ Σαμίγια (πέντε μονάδες και 3.000 μέλη).

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Διαβάστε ακόμη:

Τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν