ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
31/12/2016 03:23 EET

Συζητάμε παράταση του «κόφτη» αποκαλύπτει ο Τσακαλώτος

sooc

Την παράταση του Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής, ή αλλιώς του «κόφτη» και για μετά το 2018, που λήγει το πρόγραμμα, συζητεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού με τους θεσμούς, αποκαλύπτει σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ειδικότερα ο κ. Τσακαλώτος όπως αναφέρει η Καθημερινή, αποκαλύπτει ότι θα μπορούσαν από τώρα να περιγραφούν τα μέτρα που ληφθούν, δηλαδή οι περιοχές των δαπανών πο υ θα εφαρμοστεί ο κόφτης, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί δεν επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, αποκλείει κατηγορηματικά τη θεσμοθέτηση αυτών των μ΄τερων από τώρα.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση απορρίπτει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που έχουν προτείνει τα στελέχη του ΔΝΤ, δηλαδή τη μείωση του αφορολόγητου και των υφιστάμενων συντάξεων.

Ακόμη ο κ. Τσακαλώτος είναι επικριτικός έναντι του Ταμείου τόσο για τις αστοχίες στις προβλέψεις και στις εκτιμήσεις του όσο και ως προς την αποφασιστικότητα του να πιέσει για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Η εμμονή του στη μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους πιο πολύ συζητιέται παρά παρατηρείται στην πράξη» λέει. Θεωρεί δε ότι το Ταμείο θα μπορούσε να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, χωρίς αυτό να επηρεάσει την αξιοπιστία του προγράμματος βοήθειας.

Οσον αφορά στις ερωτήσεις, ο δημοσιογράφος (Βασίλης Ζήρας) τον ρωτά για την επιστολή που έστειλε στους θεσμούς όπου αναφέρει πως εάν χρειαστεί θα περικόψει συντάξεις, όπως επίσης αναφέρει ότι εάν υπάρχει υπερβάλλον πλεόνασμα στο μέλλον, θα διατεθεί για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και για ένα ταμειακό μαξιλάρι.

«Πριν δημοσιευθεί η επιστολή, έγινε επίσημα ξεκάθαρο ότι όντως θα περικοπούν συντάξεις στην περίπτωση που δεν φτάσουμε τον στόχο του +0,5% για το 2016 και ότι, αφετέρου θεωρούμε αυτή ν την εκδοχή εξαιρετικά απίθανη. Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, το πλεόνασμα δεν είναι μόνο για ληξιπρόθεσμες οφειλές και το ταμειακό μαξιλάρι αλλά είναι και για τις μειώσεις φόρων και για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας. Πάντως εάν στο μέλλον έχω να επιλέξω ανάμεσα στο να παίρνουμε μέτρα υπέρ των αδυνάτων, είτε είναι για τους συνταξιούχους είτε για ανέργους είτε για τους κοινωνικά αποκλεισμένους, και να θεωρεί αυτό η ΝΔ “εξευτελιστικό”(παρεμπιπτόντως, είναι κρίμα για ένα νέο πολιτικό, όπως ο Βασίλης Κικίλιας να καταφεύγει στη χρήση τέτοιων χαρακτηρισμών) ή, από την άλλη άλλη μεριά να ψηφίζω “παρών” σε τέτοια μέτρα για να τα έχω καλά με την αντιπολίτευση, δεν νομίζω ότι θα αντιμετωπίσω σοβαρό δίλημμα».

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι το ΔΝΤ προτείνει μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και μεγαλύτερη ελάφρυνση του και η κυβέρνηση αντί να συμμαχήσει μαζί του το επικρίνει και συμφωνεί με την Ευρωζώνη για μεγαλύτερο πλεόνασμα ο κ. Τσακαλώτος απαντά: «Η χρήση της λέξης συμφωνία όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ιδιότυπη. Το ΔΝΤ, εξάλλου, αφενός δεν λέει μόνο για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους αλλά επιμένει και σε περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα και αφετέρου, για να παραφράσω τον Oscar Wilde, η εμμονή του στη μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους πιο πολύ συζητείται παρά παρατηρείται στην πράξη».

Ο υπουργός Οικονομικών καλείται να εκτιμήσει για το εάν το Ταμείο θέλει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και εάν θα μπορούσε να συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος. Επίσης καλείται να απαντήσει πόσο πιθανό θεωρεί να αποδεχθούν τα κράτη - μέλη μια τέτοια εξέλιξη και ποιες συνέπειες μπορεί να έχει στην αξιοπιστία του προγράμματος και στην προσπάθεια επιστροφής στις αγορές.

«Πραγματικά δεν ξέρω τι θέλει ο ΔΝΤ. Ούτε καν αν το ίδιο ξέρει τι θέλει. Υπάρχουν πολλές λύσεις για να ολοκληρωθεί η τωρινή φάση της διαπραγμάτευσης, μια από τις οποίες έχει και το ΔΝΤ κυρίως ως τεχνικό σύμβουλο.  «Οι αγορές ξέρουν να κρίνουν την αξιοπιστία του προγράμματος επί της ουσίας. Θα έχουν οι επενδυτές ένα καθαρό διάδρομο για να επενδύσουν; Θα μπούμε στο QE; Θα υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες για να βγούμε στις αγορές και άρα από το πρόγραμμα; Αυτές είναι οι σημαντικές ερωτήσεις»,  », ανέφερε σχετικά.

Στο σημείο αυτό ο δημοσιογράφος του υπενθυμίζει πως στο τελευταίο Eurogroup είπε πως εάν υιοθετηθεί η εκτίμηση του Ταμείου ότι για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ απαιτούνται 4,5 δισ. ευρώ μέτρα, αυτό θα σημάνει το τέλος του προγράμματος, σημειώνει ο δημοσιογράφος και προσθέτει «μου ακούγεται ως προειδοποίηση για εκλογές. Σε ποια περίπτωση μπορεί η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία να είναι η λύση;»

«Δεν σκεφτόμαστε εκλογές αλλά πως θα εξασφαλιστούν οι συνθήκες που θα χτίσουν πάνω στη βελτίωση της οικονομία τα δύο τελευταία τρίμηνα και που τις ανέφερα στην προηγούμενη ερώτηση. Σε κάθε περίπτωση, παρατηρώ μια αντινομία στους ισχυρισμούς του ΔΝΤ. Όπως λέει ο Οξφορδιανός φιλόσοφος Austin για τη δομή κάποιων επιχειρηματών: Υπάρχει το σημείο που το λές (“δεν ζητάμε περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα”) και το σημείο που το παίρνεις πίσω (πάρτε μέτρα, καλού κακού, 4,2 δισ. ευρώ!)

Τέλος στην ερώτηση εάν θα δεχόταν στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού να εξετάσει μείωση του αφορολόγητου ορίου ή μείωση – κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις; “θα ήταν μια λύση για μετά το 2018 η θεσμοθέτηση ενός νέου μηχανισμούς λήψης σαφώς προκαθορισμένων μέτρων προκειμένου να διασφαλίζεται η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων;» ο κ. Τσακαλώτος απαντά: «Έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δεν νομοθετούμε τώρα τέτοια μέτρα για μετά το 2018. Δεν έχω καταλάβει αν ισχύει κάτι τέτοιο για τη Νέα Δημοκρατία. Στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που το ΔΝΤ σπάσει το εντυπωσιακό σερί του και μια από τις προβλέψεις του επαληθευτεί, έχουμε πει ότι μπορεί να περιγράψουμε τα μέτρα που εν δυνάμει σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν. Στο πλαίσιο αυτό συζητάμε και έναν μηχανισμό δέσμευσης, όπως η επέκταση του Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής του προϋπολογισμού».

Πηγή: Καθημερινή