ΔΙΕΘΝΕΣ
02/01/2017 08:40 EET | Updated 02/01/2017 08:40 EET

Ισλανδία: Η ιδέα να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ επιστρέφει

Russell Cheyne / Reuters
REUTERS/Russell Cheyne

Η ιδέα να διεξαχθεί ενδεχομένως ένα δημοψήφισμα για την ένταξη της Ισλανδίας στην ΕΕ επέστρεψε στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, έκανε σήμερα γνωστό ένα από τα κόμματα που καλούνται να ενταχθούν στη νέα κυβέρνηση.

Δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 29ης Οκτωβρίου, οι συνομιλίες συνεχίζονται ανάμεσα σε τρεις σχηματισμούς της δεξιάς και του κέντρου, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας (συντηρητικοί ευρωσκεπτικιστές), τη Μεταρρύθμιση και το Ακτινοβόλο Μέλλον (πιο ευνοϊκά έναντι της ΕΕ).

Μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν το σαββατοκύριακο πως αυτά τα τρία κόμματα θα περιλάβουν το δημοψήφισμα για την ΕΕ στο κυβερνητικό πρόγραμμά τους.

Ο πρόεδρος του Ακτινοβόλου Μέλλοντος, ο Όταρ Προπέ, το επιβεβαίωσε με μισόλογα σήμερα στην εφημερίδα Frettabladid. «Πιστεύω πως τα μέσα ενημέρωσης υπήρξαν αποτελεσματικότερα από εμένα αυτό το σαββατοκύριακο στη συγκέντρωση πληροφοριών. Δεν υπογράψαμε κυβερνητικό πρόγραμμα, το συζητάμε. Έχουμε καταλήξει σε κάποια συμφωνία πάνω στις ιδέες, περιλαμβανομένης και αυτής», δήλωσε.

Η Ισλανδία είχε υποβάλει υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ το 2009, όταν η χώρα είχε μια αριστερή κυβέρνηση.

Το 2013 η κεντροδεξιά διάδοχός της, μέλος της οποίας ήταν το Κόμμα της Ανεξαρτησίας, είχε υποσχεθεί να οργανώσει δημοψήφισμα για να σταματήσει τη διαδικασία. Όμως το 2015 η κυβέρνηση αυτή απέσυρε την ισλανδική υποψηφιότητα χωρίς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η ισλανδική κοινή γνώμη τάσσεται στην πλειοψηφία της εναντίον της ένταξης στην ΕΕ, εκτιμώντας πως η χώρα, η οποία είναι ήδη μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και του χώρου Σένγκεν, δεν έχει τίποτε να κερδίσει απ' αυτή. Ωστόσο πολλοί είναι οι Ισλανδοί που θα ήθελαν να ψηφίσουν για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τον Τύπο, η δεξιά και το κέντρο βρίσκονται σήμερα κοντά σε μια συμφωνία για να σχηματίσουν κυβέρνηση, της οποίας θα ηγηθεί ο συντηρητικός Μπγιάρνι Μπενέντικτσον, 46 ετών.