Έκλεισε το θρυλικό Mellow Yellow, το παλαιότερο coffeeshop στο Άμστερντάμ και στον κόσμο

Έκλεισε το Mellow Yellow, το παλαιότερο coffeeshop στο Άμστερντάμ και στον κόσμο
Mellow Yellow/FACEBOOK

To Mellow Yellow, είναι το παλαιότερο coffeeshop στο Άμστερνταμ και στον...κόσμο Ολλανδία. Μετρά μισό αιώνα «ζωής» και ήταν αυτό που άνοιξε το δρόμο για όλα τα άλλα, ανάλογα καταστήματα που άνοιξαν στη πρωτεύουσα της Ολλανδίας.

Η έλευση του 2017 όμως, σήμανε το τέλος του θρυλικού coffeeshop ενώ όπως φαίνεται αρκετά ακόμη θα ακολουθήσουν.

«Προσπάθησα να κάνω το καλύτερο αλλά είναι η χειρότερη μέρα της ζωής μου» είπε ο ιδιωκτήτης, Johny Petram με δάκρυα στα μάτια. «Το Mellow Yellow ήταν το παλιότερο coffeeshop στο Άμστερνταμ και τώρα δεν υπάρχει».

Το Mellow Yellow άνοιξε το 1967 χάρη σε ένα παραθυράκι στον ολλανδικό νόμο περί ναρκωτικών και το παράδειγμά του ακολούθησαν εκατοντάδες άλλα καταστήματα. Στην πορεία των χρόνων κατάφερε να γίνει κάτι σαν θεσμός για την πόλη για τους ντόπιους και για τους τουρίστες που έκαναν ουρές έξω από το μαγαζί για να καπνίσουν «χόρτο» το πιο εμβληματικό coffeeshop.

«Έχω Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους εδώ καπνίζουν παρέα. Ακόμη και άτομα που δεν καπνίζουν έρχονται εδώ για να τραβήξουν μια φωτογραφία με φόντο το μαγαζί. Είναι μέρος της ιστορίας του Άμστερνταμ».

Και τώρα ανήκει στο παρελθόν εξαιτίας του νόμου που βάζει λουκέτο σε όλα τα coffeeshops που βρίσκονται σε απόσταση 250μ από σχολεία. Το Mellow Yellow είναι ένα από τα 28 τέτοια μαγαζιά που επηρεάζονται από τη νέα νομοθεσία, που όπως παραδέχεται ο δήμαρχος του Άμστερνταμ δεν θα σταματήσει τους νέους από το να κάνουν χρήση κάνναβης.

Ωστόσο, οι τοπικές αρχές εφαρμόζουν το νόμο με αντάλλαγμα να μην εφαρμοστεί στο Άμστερνταμ ένας άλλος νόμος που απαγορεύει σε μη Ολλανδούς να συχνάζουν σε coffeeshops. O νόμος έχει ήδη εφαρμοστεί σε αρκετές περιοχές της της χώρας αλλά η πρωτεύουσα εξαιρέθηκε με το επιχείρημα πως θα προκαλείτο αύξηση της διακίνησης κάνναβης στους δρόμους. Όπως ομολγοεί ο δήμαρχος του Άμστερνταμ, Jasper Karman με τη «συμφωνία» αυτή η πόλη καταφέρνει να διατηρήσει 167 coffeeshops.

Πάντως ο ιδιοκτήτης του Μellow Yellow, ακολούθησε τη δικαστική οδό για να κρατήσει ανοιχτό το coffeeshop επιχειρηματολογώντας πως θα έπρεπε να εξαιρεθεί καθώς το σχολείο που βρίσκεται κοντά, είναι μια σχολή κομμωτικής όπου φοιτούν άτομα που είναι συνήθως άνω των 18 ετών και νομικά έχουν δικαίωμα να κάνουν χρήση κάνναβης. Η νομική μάχη όμως αποδείχθηκε μάταιη και δαπανηρή.

Έτσι τώρα ο Johny Petram αναζητά ένα άλλο κατάστημα για να ανοίξει το Mellow Yellow και δηλώνει αισιόδοξος: «Θα συνεχίσω τη μάχη μου για να σώσω το παλαιότερο coffeeshop στον κόσμο. Ελπίζω να μπορέσω να πείσω τον δήμαρχο να ανοίξω ξανά το μαγαζί κάπου αλλού».

Δημοφιλή