Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τρίτη 3 Ιανουαρίου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τρίτη 3 Ιανουαρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε.

1) Ο Τσίπρας καλεί πολιτικούς αρχηγούς για να λύσει το Κυπριακό

Την επόμενη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό. O πρωθυπουργός θα τους ενημερώσει για τις τρέχουσες εξελίξεις, ενόψει της πολυμερούς Διάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, στις 12 Ιανουαρίου.

2) Τέλος από την 1η Ιανουαρίου στα μετρητά. Πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο

Νέα χρονιά με νέες «συνήθειες» ξεκίνησε από την 1η Ιανουαρίου για τον τρόπο με τον οποίο οι φορολογούμενοι θα «χτίζουν» το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος. Στο εξής οι φορολογούμενοι θα δικαιούνται αφορολόγητο (ή για την ακρίβεια την έκπτωση φόρου) εφόσον ηλεκτρονικά έχουν κάνει συγκεκριμένο ποσό δαπανών και όχι μαζεύοντας τα χαρτάκια των αποδείξεων.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει από φέτος να κάνουν τις αγορές ή τις πληρωμές τους μέσω καρτών (πιστωτικών ή χρεωστικών) ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Το ύψος των δαπανών αυτών θα προσδιορίζεται με βάση το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος.

Ταυτόχρονα αλλάζει και το ύψος των συναλλαγών που στο εξής θα γίνεται υποχρεωτικά η πληρωμή με κάρτες ή άλλον ηλεκτρονικό τρόπο. Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο από την 1η Ιανουαρίου, δεν επιτρέπεται η εξόφληση με μετρητά για συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 500 ευρώ, από 1.500 ευρώ που ήταν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

3) To IK λέει πως «έπληξε τον προστάτη του σταυρού», Τουρκία

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, που κόστισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους. Στην ανακοίνωση αναφέρει: «Σε συνέχεια των ευλογημένων επιχειρήσεων που διαπράττει το Ισλαμικό Κράτος κατά του προστάτη του σταυρού, την Τουρκία, ένας ηρωϊκός στρατιώτης του χαλιφάτου έπληξε ένα από τα πιο γνωστά νυχτερινά κέντρα, όπου γιόρταζαν (για την Πρωτοχρονιά) χριστιανοί».

Στο μεταξύ, η αστυνομία διένειμε παράλληλα μια θολή ασπρόμαυρη φωτογραφία του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης από υλικό που έχει από τις κάμερες ασφαλείας ενώ τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως ο άνδρας μπορεί να προέρχεται από την κεντρική Ασία και να είναι Κιργίζιος ή Ουζμπέκος.

4) Το ΕΣΥ, οι ασθενείς, ο Guardian και ο Ξάνθος

Ρεπορτάζ του Guardian για τα δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα με τίτλο «Ασθενείς που θα έπρεπε να ζουν πεθαίνουν»: Η κατάρρευση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα», προκάλεσε αίσθηση αλλά και αντιδράσεις. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο στηρίζεται και στις μαρτυρίες γιατρών και εκπροσώπων εργαζομένων, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι χαοτική.

«Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, οι άνθρωποι που θα μπορούσαν σε άλλη περίπτωση να επιβιώσουν, πεθαίνουν», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος ηγείται της ΠΟΕΔΗΝ. Το ρεπορτάζ επικαλείται τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, σύμφωνα με τα οποία περίπου το 10% των ασθενών στην Ελλάδα ήταν σε κίνδυνο να αναπτύξουν δυνητικά θανατηφόρες νοσοκομειακές λοιμώξεις, ενώ περί τους 3.000 θανάτους αποδίδονται σε αυτές.

Ο δε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξάνθος υποστήριξε πως τα στοιχεία είναι του 2011 και του 2012, και δεν στηρίζονται σε καμιά τεκμηριωμένη μελέτη της κατάστασης στο Σύστημα Υγείας της Ελλάδας που παίρνει υπόψη της τα νεότερα δεδομένα και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ».

5) Επέστρεψε η γρίπη των πτηνών

Σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας, για να αποφευχθεί η μετάδοση της γρίπης των πτηνών από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά, μετά τον εντοπισμό του ιού στο Δέλτα του Έβρου και της εμφάνισης της νόσου στα Βαλκάνια.

Ήδη οι αρχές εφιστούν την προσοχή στη λήψη προληπτικών μέτρων και την ανάγκη επέκτασης της σχετικής απαγόρευσης, συστήνεται όλα τα εκτρεφόμενα πουλερικά που βρίσκονται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς και λίμνες να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από τον υπότυπο Η5Ν8 της γρίπης τύπου Α παρά το μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εκτεθεί σε αυτόν κατά τη διαχείριση κρουσμάτων στα πτηνά.

Δημοφιλή