ΔΙΕΘΝΕΣ
04/01/2017 07:11 EET | Updated 04/01/2017 07:34 EET

Τζον Νίξον: O πρώην πράκτορας της CIA που ανέκρινε πρώτος τον Σαντάμ Χουσεΐν

Twitter/john nixon

Όταν ο πρώην ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2003, η CIA επέλεξε έναν ειδικό ο οποίος θα μπορούσε να εντοπίσει και να ανακρίνει τον Χουσεΐν για να βγουν στο φως περαιτέρω πληροφορίες. Το πρόσωπο αυτό ήταν ο Τζον Νίξον.

Ο κ. Νίξον είχε πραγματοποιήσει εξονυχιστικές έρευνες και είχε μελετήσει ενδελεχώς τον Σαντάμ Χουσεΐν προτού ενταχθεί στην CIA, το 1998. Ο ρόλος του ήταν να συγκεντρώσει πληροφορίες για το προφίλ των ηγετών σε όλο τον κόσμο και να σημειώνει ποια χαρακτηριστικά από αυτούς του έκαναν εντύπωση, ανέφερε ο ίδιος στο πρόγραμμα Victoria Derbyshire του BBC.

«Όταν μία κρίση χτυπά, εμείς πρέπει να βρούμε ποιοι είναι οι φορείς χάραξης της εκάστοτε πολιτικής και τι θέλουν να κάνουν», προσθέτει.

Ο Τζον Νίξον ήταν στο Ιράκ, όταν ο πρώην Ιρακινός ηγέτης εντοπίστηκε από στρατεύματα των ΗΠΑ σε μία μικρή, υπόγεια τρύπα δίπλα σε κτίρια που βρίσκονταν κοντά στη γενέτειρά του, Τικρίτ.

Όταν έγινε γνωστή η είδηση σύλληψης του Χουσεϊν, το έργο της παρουσίασής του προφίλ του ανατέθηκε στον κ. Νίξον.

Tότε υπήρξαν πολλές φήμες ότι δεν ήταν ο Σαντάμ Χουσεΐν αλλά κάποιος από τους πολλούς σωσίες του εκείνος που συνελήφθη, αλλά «δεν υπάρχει αμφιβολία ήταν εκείνος, ήμουν μαζί του» τονίζει ο Τζον Νίξον, ο οποίος εγκατέλειψε την CIA το 2011.

Όταν άρχισα να του μιλάω εκείνος είχε ακόμη την ίδια εμφάνιση με εκείνη που απεικονιζόταν να έχει σε ένα βιβλίο που είχα τοποθετημένο στο γραφείο μου επί χρόνια. Δεν υπήρχε τίποτα πιο σουρεάλ».

Ο κ. Νίξον είναι το πρώτο άτομο που ανέκρινε τον Χουσεΐν. «Τσιμπούσα τον εαυτό μου για να βεβαιωθώ ότι είναι αλήθεια πως θα ανακρίνω τον πλέον καταζητούμενο άνθρωπο στον κόσμο. Μου φάνηκε γελοίο» λέει.

Ο Τζον Νίξον που είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου Debriefing the President: The Interrogation of Saddam Hussein είπε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν ένα βαθιά αντιφατικό άτομο. «Είδα την ανθρώπινη πλευρά του» λέει, σε αντίθεση με τον τρόπο που παρουσιάστηκε από πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

«Ήταν ένα από τα πιο χαρισματικά άτομα που έχω συναντήσει ποτέ. Όταν το επιθυμούσε ο ίδιος, μπορούσε να γίνει συγχρόνως γοητευτικός, όμορφος, αστείος και ευγενικός.

Αλλά μπορούσε επίσης να μεταβεί γρήγορα στην σκοτεινή του πλευρά. Ο κ. Νίξον τον περιγράφει ως αγενή, αλαζόνα, μοχθηρό και κακόβουλο - ακόμη και τρομακτικό όταν έχανε την ψυχραιμία του.

«Υπήρχαν δύο ή τρεις φορές που κατά τη διάρκεια της ανάκρισης βγήκε στην επιφάνεια η κακή πλευρά του», λέει ο Νίξον.

Πηγή: BBC