ΔΙΕΘΝΕΣ
04/01/2017 17:46 EET | Updated 04/01/2017 17:47 EET

Βραζιλία: Σάλος από την απόφαση δημάρχου να παραδώσει την πόλη του στον... Θεό

Danita Delimont via Getty Images
The conversion of Saul (St Paul) is the best-known and most widely represented of the Pauline themes by Michelangelo. Michelangeloês two frescoes in the Cappella Paolina, The Conversion of Saul and The Crucifixion of St Peter were painted from 1542 to 1549, the height of his fame, but were widely viewed as disappointments and even failures by their contemporary audience. They did not conform to the compositional conventions of the time and the subject-matter is depicted in an unorthodox manner. Despite the importance of the chapel and the significance of their subjects, the frescoes were generally neglected and overlooked in favor of Michelangeloês nearby masterpieces in the Sistine Chapel.

Το πρώτο πράγμα που έκανε ο δήμαρχος του Γκουανάμπι, στη Βραζιλία, αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, την Πρωτοχρονιά, ήταν να παραδώσει τα κλειδιά της πόλης του στον... Θεό. Το δεύτερο, να ζητήσει συγγνώμη από τους συμπολίτες του για αυτήν του την απόφαση.

Το "θεόπνευστο" διάταγμα άφησε άφωνους τους κατοίκους της πόλης. Σαν τους άρτους του Ευαγγελίου, οι οργισμένες ή ειρωνικές αναρτήσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης πολλαπλασιάστηκαν ταχύτατα. Ο τοπικός εισαγγελέας ζήτησε την έναρξη μιας δικαστικής διαδικασίας για την ακύρωση του αντισυνταγματικού διατάγματος.

"Εγώ, ο Ζάιρο Μαγκαλιάες, διορισμένος εκ Θεού, εκλεγμένος με τη λαϊκή ψήφο για τη θητεία του 2017-20, διατάσσω την παράδοση των κλειδιών αυτού του δήμου του Γκουανάμπι στον Θεό" ανέφερε στο κείμενό του ο νέος δήμαρχος της πόλης των 85.000 κατοίκων στην Πολιτεία της Μπαΐα, στη βορειοανατολική Βραζιλία. "Κηρύσσω ότι αυτή η πόλη ανήκει στον Θεό", πρόσθεσε ο Μαγκαλιάες, που προέρχεται από το κεντρώο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSB), στο διάταγμα "υπ. αριθμόν 1" που έδωσε στη δημοσιότητα στις 2 Ιανουαρίου.

Υπογραμμίζοντας ότι η απόφασή του είναι "αμετάκλητη", ο δήμαρχος ακύρωσε "εξ ονόματος του Θεού τις συμφωνίες με κάθε άλλη θεότητα" και προειδοποίησε ότι "οι δυνάμεις που κυβερνούν τον κόσμο του σκότους θα δώσουν λόγο στον Ιησού Χριστό της Ναζαρέτ" αυτοπροσώπως.

Το διάταγμα προκάλεσε σάλο, δεδομένου και ότι ο δήμαρχος δεν είχε προβάλει καθόλου τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Μετά τα καυστικά σχόλια, ο Μαγκαλιάες υπαναχώρησε και ζήτησε συγγνώμη από όσους προσέβαλε. Ορκίστηκε μάλιστα ότι "δεν είχε σκοπό να ακυρώσει το λαϊκό κράτος" και υποσχέθηκε ότι θα διοικήσει την πόλη του "για όλους (...) χωρίς καμία διάκριση".

Η Βραζιλία είναι λαϊκό κράτος μολονότι το Σύνταγμά της κάνει αναφορά στον Θεό. Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Καθολικοί, όμως οι Ευαγγελικές εκκλησίες αυξάνονται συνεχώς στη χώρα.

Sponsored Post