ΚΟΙΝΩΝΙΑ
04/01/2017 04:53 EET | Updated 04/01/2017 10:04 EET

Έρχεται ο Σιβηρικός αντικυκλώνας! Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο θα δείξει -25 βαθμούς Κελσίου;

SAKIS MITROLIDIS via Getty Images
(Photo credit should read SAKIS MITROLIDIS/AFP/Getty Images)

Ένα ψυχρό κύμα που έρχεται από τη Σιβηρία θα περάσει την Πέμπτη το βράδυ και από την Ελλάδα, φέρνοντας χιόνια και πολικές θερμοκρασίες.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία, ο υδράργυρος στην Αθήνα θα κατρακυλήσει κάτω από το 0 για τρία σχεδόν εικοσιτετράωρα, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η αίσθηση του ψύχους θα είναι -10 βαθμοί Κελσίου.

Στα βόρεια μάλιστα της χώρας, όπου οι θερμοκρασίες είναι παραδοσιακά χαμηλότερες, η αίσθηση του ψύχους αναμένεται να ξεπεράσει τους -25 βαθμούς Κελσίου.

Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν στα μεγάλα υψόμετρα, εκεί όπου βρίσκονται τα χιονοδρομικά κέντρα, με το θερμόμετρο να δείχνει το Σάββατο στο Καϊμακτσαλάν -23 βαθμούς Κελσίου.

Όπως δήλωσε στο Έθνος, ο υποδιοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θ. Κολυδάς, η κακοκαιρία που θα πλήξει από αύριο τη χώρα είναι πιο βαριά από εκείνη της Πρωτοχρονιάς.

«Έχει ενεργοποιηθεί ο σιβηρικός αντικυκλώνας, ο οποίος φέρνει τα κύματα ψύχους στην Ελλάδα. Με αυτό το βορειοανατολικό ρεύμα έρχονται ψυχρές μάζες από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτός ο αντικυκλώνας είναι που έφερε και τους χιονάδες το 2002, το 2004 και το 2008. Από το 2008 και μετά σταμάτησε και το αποτέλεσμα ήταν οι επόμενοι χειμώνες να μην είναι απόλυτα φυσιολογικοί», είπε.

Ο σιβηρικός αντικυκλώνας φέρνει το δριμύ ψύχος, αλλά τα χιόνια θα έρθουν ως αποτέλεσμα της διασταύρωσής του με βαρομετρικά χαμηλά που προέρχονται από την κεντρική Μεσόγειο.

Τα πρώτα χιόνια θα πέσουν στη Βόρεια Ελλάδα την Πέμπτη και σταδιακά η κακοκαιρία θα επεκταθεί νοτιότερα, ενώ στα λευκά θα ντυθεί και η Αθήνα την Παρασκευή.

Το Σάββατο η χιονόπτωση θα είναι συνεχής, ενώ την Κυριακή και τη Δευτέρα ο χιονιάς θα συνεχιστεί, αλλά πιο ελαφρά.

To υπουργείο Εσωτερικών δίνει τις εξής οδηγίες σε όσους κατοικούν σε περιοχές όπου θα ξεσπάσει το φαινόμενο:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

· Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

· Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

· Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

· Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

· Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

· Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

· Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

· Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

· Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

· Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

· Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

· Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζοί :

· Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

· Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Πάντως τα δεδομένα αλλάζουν στιγμή προς στιγμή και καλό θα είναι να παρακολουθήσουμε καθημερινά τα δελτία καιρού, ενδείκτική είναι η τοποθέτηση του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου:

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost