CULTURE
05/01/2017 03:52 EET

Ξοδεμένα 80: Ένα μοναδικό αφιέρωμα σε μερικά από τα πιο παράξενα και παραμελημένα ελληνικά φιλμ του 1980

ESPEK

Ο δεύτερος μήνας της Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά, της κινηματογραφικής λέσχης της ΕΣΠΕΚ, είναι αφιερωμένος σε μερικά από τα “Παράξενα, Παραγνωρισμένα, Παραμελημένα, Παραπονεμένα Ελληνικά Φιλμ” μιας εξίσου παράξενης, σίγουρα παρεξηγημένης και γι’ αυτό μάλλον παραπονεμένης, παρότι τόσο καθοριστικής δεκαετίας, αυτής του 1980.

Τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, υπό τον γενικό τίτλο Ξοδεμένα 80, η Χαμένη Λεωφόρος θα προβάλλει τις ταινίες Ρεβάνς του Νίκου Βεργίτση, Τα παιδιά του Κρόνου του Γιώργου Κόρρα και Λιποτάκτης των Γιώργου Κόρρα και Χρήστου Βούπουρα, ενώ στην δεύτερη μεταμεσονύχτια Παρασκευή της, λίγες νύχτες μετά, στις 13 Γενάρη, το Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται του Ανδρέα Τσιλιφώνη. Τις τρεις πρώτες θα συστήσουν στο κοινό οι Σοφία Εξάρχου και Αργύρης Παπαδημητρόπουλος ενώ την τέταρτη ο Αλέξης Αλεξίου.

Λίγα λόγια για τις ταινίες

«Ρεβάνς» του Νίκου Βεργίτση | 1983

Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Νίκος Βεργίτσης

Σενάριο: Νίκος Βεργίτσης

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ανδρέας Μπέλλης

Παίζουν οι: Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιώτα Φέστα, Πάνος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Πουλικάκος, Γιώργος Μοσχίδης, Άντζελα Μπρούσκου κ.α.

Βραβεία|Διακρίσεις: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας & Α’ Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1983, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου την ίδια χρονιά. Δεκαπενθήμερο σκηνοθετών Φεστιβάλ Καννών 1984.

Σύνοψη: Ένας τριαντάρης με εμμονή στις κινηματογραφικές ταινίες, ο Γιάννης, αποφασίζει να ξεφύγει από την καθημερινότητά του και ξεκινάει μια ερωτική σχέση με την κοπέλα του αδελφικού του φίλου. Η σχέση τους διακόπτεται σύντομα. Όταν ξαναβρίσκονται, δημιουργείται ένα ερωτικό τρίγωνο. Ο Γιάννης σύντομα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές του ανησυχίες και τις συγκρούσεις που του δημιουργεί η σύνθετη αυτή σχέση, καθώς και τα κοινωνικά ταμπού.

Τα παιδιά του Κρόνου του Γιώργου Κόρρα | 1985

Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστική Ε.Π.Ε., Γιώργος Κόρρας

Σενάριο: Γιώργος Κόρρας

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Φίλιππος Κουτσαφτής

Παίζουν οι: Τάκης Μόσχος, Μηνάς Χατζησάββας, Άννα Μακράκη, Θανάσης Μυλωνάς, Τούλα Σταθοπούλου, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Γιώργος Νινιός κ.α.

Βραβεία|Διακρίσεις: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου το 1986, Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την ίδια χρονιά.

Σύνοψη: Δύο φίλοι συγκατοικούν στο σπίτι το οποίο τους έχει παραχωρήσει ο τρίτος της παρέας. Ακολουθούν έναν ιδιότυπο ρυθμό ζωής, περνώντας τα βράδια τους με συζητήσεις και ερωτικές περιπέτειες. Η άφιξη μιας κοπέλας θα ανατρέψει τις ισορροπίες.

Λιποτάκτης των Γιώργου Κόρρα & Χρήστου Βούπουρα| 1988

Παραγωγή: Οπτικοακουστική Ε.Π.Ε., Ελληνική Τηλεόραση 1 (Ε.Τ.1), Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Σενάριο: Γιώργος Κόρρας, Χρήστος Βούπουρας

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ανδρέας Μπέλλης

Παίζουν οι: Στέλιος Μάϊνας, Τούλα Σταθοπούλου, Λεωνίδας Νομικός, Στέλιος Παύλου, Σίντα Στεφανοπούλου κ.α.

Βραβεία|Διακρίσεις: Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1988, Διάκριση Ποιότητας Ταινίας στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας ΥΠΠΟ το 1989, Βραβείο Φεστιβάλ Gay Κινηματογράφου Τορίνο 1989.

Σύνοψη: Η ζωή σε μια επαρχιακή λουτρόπολη, ιδωμένη μέσα από το βλέμμα ενός νεαρού Αθηναίου, του Χρήστου, που μόλις έχει απολυθεί από το στρατό. Ο Χρήστος βρίσκεται εκεί γοητευμένος από έναν συνομήλικό του, τον ατίθασο Μανώλη, τρεις φορές λιποτάκτη, και γνωρίζεται επίσης με τους φίλους και τους συγγενείς του δεύτερου. Ο Μανώλης θα θελήσει να επανενταχθεί στην κοινωνία της πόλης του και θα αφομοιωθεί απ’ αυτήν, αποκαλύπτοντας τα αίτια της αλλοτρίωσής του.

Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται του Ανδρέα Τσιλιφώνη| 1984

Παραγωγή: ΕΚΚ, Filmmakers Corporation L.T.D

Σενάριο: Ανδρέας Τσιλιφώνης

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Τριανταφύλλου

Παίζουν οι: Χρήστος Καλαβρούζος, Τάκης Μόσχος, Όλια Στεφανίδου, Νίκος Ζιάγκος, Σάκης Μπουλάς κ.α. Συμμετέχει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Βραβεία|Διακρίσεις: Βραβείο Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1984, Βραβείο Ενδυματολογίας στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας ΥΠΠΟ το 1985.

Σύνοψη: Ο Νίκος επιστρέφει στην Αθήνα, μετά από είκοσι χρόνια στη θάλασσα, θέλοντας να μάθει πώς πέθανε ο μικρός αδελφός του. Φτιάχνει την παλιά του μηχανή και βγαίνει ξανά στους δρόμους της νύχτας. Οδηγείται σε μια παρέα από κλεφτρόνια και μηχανόβιους, που ρισκάρουν συνεχώς τη ζωή τους σε «κόντρες» με τις μηχανές. Σε μια τέτοια αναμέτρηση της ασφάλτου έχει βρει το θάνατο και ο αδερφός του Νίκου. Ο αρχηγός της παρέας, με το παρατσούκλι Πεταλούδας, θα συγκρουστεί με ένα επίδοξο μέλος που θέλει οπωσδήποτε να πάρει μέρος στο παιχνίδι.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου

Παρουσίαση: Σοφία Εξάρχου, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος

17:15 Ρεβάνς του Νίκου Βεργίτση

19:15 Τα παιδιά του Κρόνου του Γιώργου Κόρρα

21:30 Λιποτάκτης των Γιώργου Κόρρα & Χρήστου Βούπουρα

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου

Παρουσίαση: Αλέξης Αλεξίου

00:15 Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται του Ανδρέα Τσιλιφώνη

Κινηματογράφος Άστορ

Σταδίου 28 (είσοδος εντός στοάς Κοραή) (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)

Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ ανά προβολή | 7 ευρώ ημερήσιο εισιτήριο