ΔΙΕΘΝΕΣ
05/01/2017 05:12 EET | Updated 05/01/2017 05:12 EET

Ο Βαλς φαβορί για τις προκριματικές των Σοσιαλιστών

liewig christian via Getty Images
French premier minister Manuel Vals during the UEFA Champions league Quarter-Final first leg football match, Paris Saint-Germain Vs FC Barcelona at the Parc des Princes stadium in Paris, France on April 15, 2015. Barcelona won 3-1.photo by Christian liewig (Photo by liewig christian/Corbis via Getty Images)

Ο Μανουέλ Βαλς, ο οποίος παραιτήθηκε πριν από ένα μήνα από την πρωθυπουργία της Γαλλίας για να προετοιμαστεί για την προεκλογική εκστρατεία του ενόψει των προεδρικών αργότερα μέσα στον χρόνο, παραμένει το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις επερχόμενες προκριματικές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης.

Ο Βαλς εμφανίζεται στην πρώτη θέση με 43% κατά τον πρώτο γύρο των προκριματικών στις 22 Ιανουαρίου μπροστά από τον πρώην υπουργό Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ, που έρχεται δεύτερος με 25%. Στην τρίτη θέση εμφανίζεται ο Μπενουά Χαμόν με 22%, όπως προκύπτει από τη δημοσόπηση της εταιρείας Harris Interactive που διεξήχθη για λογαριασμό του εθνικού τηλεοπτικού σταθμού France Televisions.

Ο Βαλς φέρεται να κερδίζει το χρίσμα επικρατώντας όποιου από τους δύο συνυποψηφίους του πάει στο δεύτερο γύρο στις 29 Ιανουαρίου, με ποσοστό που θα κυμανθεί από 55%-57%. Κάτι ανάλογο έδειξαν και άλλες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις για τις προθέσεις των γάλλων ψηφοφόρων που αφορούν τις ίδιες τις προεδρικές εκλογές δεν δίνουν πολλές ελπίδες στον Βαλς να αναδειχθεί νικητής, καθώς εμφανίζεται στην πέμπτη θέση έχοντας αποκλειστεί μετά τον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου.

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 7 Μαϊου, αναμένεται να επικρατήσει ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Η δημοσκόπηση του Harris Interactive διεξήχθη διαδικτυακά το διάστημα 2-4 Ιανουαρίου σε δείγμα 6.245 πολιτών με δικαίωμα ψήφου, εκ των οποίων οι 478 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι απάντησαν ότι θα πάνε να ψηφίσουν στις προκριματικές των Σοσιαλιστών.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)