ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/01/2017 02:21 EET | Updated 05/01/2017 08:44 EET

Συνελήφθη η Πόλα Ρούπα

EUROKINISSI

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης συνελήφθη στην οδό Ζαΐμη 14, στα σύνορα Αγίου Δημητρίου με Ηλιούπολη, η 48χρονη Πόλα Ρούπα, σύντροφος του Νίκου Μάζιωτη και καταζητούμενη για τρομοκρατία.

Η Ρούπα διέμενε σε οίκημα 25χρονης νεαρής, όπου έκανε έφοδο η Αντιτρομοκρατική. Στην 25χρονη αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες για υπόθαλψη εγκληματία και επίσης διερευνάται από την αστυνομία η εμπλοκή της σε ληστείες που είχε διαπράξει κατά το παρελθόν η Πόλα Ρούπα.

Η 48χρονη σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είπε στους άνδρες της αντιτρομοκρατικής: «Μην πειράξετε το παιδί». Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η Ρούπα είχε όπλο μέσα στην τσάντα της.

Ενώπιον του Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών έχει οδηγηθεί η 48χρονη προκειμένου να εκτελεστούν τα εντάλματα που εκκρεμούσαν σε βάρος της από το 2012 οπότε με τον σύντροφο της Νίκο Μαζιώτη παραβίασαν τους όρους που τους είχαν επιβληθεί για την άρση της προσωρινής -τότε- κράτησης τους.

Το παιδί της βρίσκεται σε ειδικό χώρο στην Yποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων ενώ έχουν κληθεί συγγενείς.

Η συλληφθείσα διώκεται με καταδικαστικές αποφάσεις ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη είναι έρευνες και σε άλλο διαμέρισμα στα σύνορα Ηλιούπολης - Αγίου Δημητρίου, στην οδό Αθανασίου Διάκου 31 στο οποίο συνελήφθη η 25χρονη

Tο διαμέρισμα-γκαρσονιέρα όπου έμενε η Ρούπα

Η Ρούπα και η «ΟΛΑ»

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής συνδέουν την Πόλα Ρούπα με την τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».

Το ιδεολογικό πρόσημο της ΟΛΑ, όπως λένε αρμόδιες πηγές της ΕΛ.ΑΣ., θυμίζει αυτό του «Επαναστατικού Αγώνα».

Η Αντιτρομοκρατική θεωρεί την Ο.Λ.Α. ως την πιο «δραστήρια» ένοπλη ομάδα του αντάρτικου πόλης, καθώς τα ασύλληπτα μέλη της έχουν αποδείξει ότι μπορούν και οργανώνουν καλά σχεδιασμένα χτυπήματα. Την περιοχή του Συντάγματος, μάλιστα, δείχνουν να τη γνωρίζουν καλά, γεγονός που είχε φανεί και στις 24 Νοεμβρίου 2015 όταν είχαν τοποθετήσει βόμβα στα γραφεία του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι λόγω «λειψανδρίας» που προκλήθηκε από συλλήψεις της Αντιτρομοκρατικής μπορεί να επιστρατεύτηκαν σε επιθέσεις της ΟΛΑ άτομα που μέχρι πρότινος φλέρταραν περισσότερο με τον ποινικό κόσμο παρά με τον τρομοκρατικό.

Η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη, ο οποίος συνελήφθη το 2014, έχει καταδικαστεί τον Απρίλιο του 2013 σε κάθειρξη 50 ετών -εκτιτέα τα 25- για την αποκαλούμενη πρώτη υπόθεση της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας και σε συνολική ποινή φυλάκισης 11 ετών, τον Απρίλιο του 2016 για πλημμεληματικές κατηγορίες στην δίκη για ενέργειες της οργάνωσης κατά το διάστημα που η ίδια και ο Μαζιώτης ήταν φυγόδικοι.

Το δικαστήριο έχει διαχωρίσει τις κακουργηματικές κατηγορίες που βαρύνουν της 48χρονη για αυτήν την δικογραφία -καθώς ήταν καταζητούμενη- και την είχε καταδικάσει για επιμέρους πράξεις πλημμεληματικού βαθμού. Σε βάρος της επίσης εκκρεμεί και ένταλμα σύλληψης του Εφέτη Ειδικού Ανακριτή αρμόδιου για θέματα τρομοκρατίας για ενέργειες που της αποδίδονται ενόσω παρέμενε καταζητούμενη. Έτσι είναι πιθανό αμέσως μετά τον Εισαγγελέα η Πόλα Ρούπα να οδηγηθεί και τον Εφέτη ενώπιον του οποίου θα κληθεί να απολογηθεί για αυτές τις κατηγορίες.

Στο μικροσκόπιο η 25χρονη

Μετά τις σημερινές συλλήψεις η Αντιτρομοκρατική θα εξετάσει το ρόλο της 25χρονης που συνελήφθη μαζί με την Πόλα Ρούπα. Το κατά πόσο δηλαδή η νεαρή μπορεί να είχε συμμετάσχει σε κάποιες από τις τελευταίες τρομοκρατικές ενέργειες που διέπραξε η Πόλα Ρούπα ή σε κάποια ληστεία για την ενίσχυση του «επαναστατικού ταμείου».

Οι αστυνομικοί μεταξύ άλλων θα εξετάσουν εάν η 25χρονη είναι η συνεργός της Ρούπα σε ληστεία που εκείνη διέπραξε σε υποκατάστημα τράπεζας στην περιοχή της Μαλεσίνας Φθιώτιδας.

pola roupa pola roupa