ΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/01/2017 08:12 EET | Updated 08/01/2017 08:17 EET

Πολάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το ΕΣΥ αρχίζει να ορθοποδεί

Sooc

«Η εικόνα του ΕΣΥ σήμερα, είναι ενός συστήματος που αρχίζει να ορθοποδεί, μετά από πολλά χρόνια υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και συνειδητής διάλυσης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

«Αυτό που δεν μπορώ και εκνευρίζομαι είναι το ψέμα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος γκεμπελισμός από αυτό το πράγμα, λέγε, λέγε, στο τέλος κάτι θα μείνει», υποστηρίζει, απαντώντας σε όσα καταλογίζονται στο υπουργείο Υγείας, αλλά και για το δημοσίευμα του Guardian.

«Βρήκαμε το σύστημα υγείας σε κατάρρευση και καταφέραμε με πολύ μεγάλο αγώνα να το ισορροπήσουμε, καθώς πολιτική επιλογή μας είναι η στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας», υποστηρίζει και προαναγγέλλει παρεμβάσεις σε πολλά μέτωπα, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο κ. Πολάκης παραδέχεται πως «φυσικά και υπάρχουν προβλήματα στον χώρο της Υγείας, η εμπιστοσύνη όμως των πολιτών δεν έχει κλονιστεί απέναντι στο ΕΣΥ. Είναι προφανές ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το σύνολο, είμαστε όμως ικανοποιημένοι από το ότι ισορροπήσαμε ένα σύστημα που κινδύνευε να καταρρεύσει».

«Από τον Οκτώβριο του 2015, που πρακτικά αρχίσαμε να κυβερνάμε, παραλάβαμε ένα σύστημα σε στάδιο αρχόμενης λειτουργικής κατάρρευσης. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε οριζόντια περικοπή δαπανών βάσει των μνημονιακών συμφωνιών, η οποία βέβαια δεν ακούμπησε ούτε μία τρίχα απ΄ όλο το σύστημα, που γέννησε υπερτιμολόγηση, διαπλοκή και διαφθορά στον χώρο της Υγείας, και οδήγησε σε ακραίες καταστάσεις. Στην έλλειψη φαρμάκων, βασικών υλικών, στη δυσλειτουργία υπηρεσιών και όλου του συστήματος της δημόσιας περίθαλψης. Επίσης, υπήρξε μαζική έξοδος ανθρώπινου δυναμικού, λόγω των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό και ταυτόχρονα η -πρακτικά- απόλυση 2.500 γιατρών από την πρωτοβάθμια περίθαλψη, επί Αδ. Γεωργιάδη, που ουσιαστικά οδήγησε σε κατάρρευση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας. Την ίδια στιγμή υπήρχε μια κατάσταση εκτίναξης δαπανών, και εδώ είναι το παράλογο, σε όλες τις υποστηρικτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων. Η διαφορά της δαπάνης με ό,τι είχε υπογράψει η ΝΔ με αυτό που εμείς διαπραγματευθήκαμε είναι κοντά στο ένα δισ. ευρώ παραπάνω χρήματα στα δημόσια νοσοκομεία» λέει σχετικά.

Φέτος, υποστηρίζει για πρώτη φορά, πολλά νοσοκομεία θα κλείσουν τη χρονιά χωρίς να δημιουργήσουν καινούργια χρέη.

«Εκτός από την ομαλή και αυξημένη χρηματοδότηση το 2016, ο ΕΟΠΥΥ έδωσε στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 410 εκατ. ευρώ και άλλα 170 σε στρατιωτικά, πανεπιστημιακά, Ωνάσειο και Παπαγεωργίου, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ. Στις εποχές των παχιών αγελάδων όλα μαζί τα ασφαλιστικά ταμεία ποτέ δεν ξεπέρασαν τα 120 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό επετεύχθη, διότι ο ΕΟΠΥΥ έλαβε φέτος από τα ασφαλιστικά ταμεία 4,130 δισ. ευρώ, από 3,480, πέρυσι. Έχει μπει σε άλλη πορεία, κάνει συνολική εκκαθάριση των υποβολών των παρόχων, πληρώνει ληξιπρόθεσμες οφειλές προηγούμενων χρόνων και δεν δημιουργεί νέες. Επιπλέον, καταργεί την προπληρωμή του ασφαλισμένου για την προμήθεια προϊόντων (ταινίες σακχάρου, γυαλιά, ορθοπεδικά είδη, συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης, κλπ). Ο πάροχος που έχει υπογράψει σύμβαση θα αποζημιώνεται απευθείας από τον Οργανισμό».

Όσον αφορά στις προσλήψεις, λέει τα εξής: «Από τον Οκτώβριο του 2015, όταν για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, βγήκε στον αέρα η πρώτη προκήρυξη για 900 άτομα μόνιμο προσωπικό στα Νοσοκομεία και ξεκίνησε μια τεράστια προσπάθεια ενίσχυσης του συστήματος με ανθρώπινο δυναμικό έως και σήμερα, έχουν αναλάβει υπηρεσία 3.830 άτομα. Σε εξέλιξη να αναλάβουν υπηρεσία είναι άλλα 3.100 άτομα και επιπλέον μέσα στον μήνα αναμένονται τα αποτελέσματα του διαγωνισμού μέσω ΟΑΕΔ για την πρόσληψη 4.000 ανέργων, 12μηνης διάρκειας με πλήρεις αποδοχές. Τέλη Δεκεμβρίου, προκηρύχθηκαν, 1.766 θέσεις μόνιμο προσωπικό και αναμένεται αρχές Φεβρουαρίου προκήρυξη 2.000 θέσεων μόνιμων γιατρών για όλα τα Νοσοκομεία. Επίσης, με χρηματοδότηση 140 εκατ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ θα προσληφθούν 3.200 άτομα (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι και λοιπό προσωπικό) για να ξεκινήσει το πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με 270 δομές σε 65 πόλεις που θα καλύπτει 2,3 εκατ. πολίτες. Μιλάμε για μια τεράστια ένεση προσωπικού στο σύστημα υγείας. Επίσης, θα προχωρήσουμε και σε ανακατανομή προσωπικού, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης λείπουν νοσηλεύτριες, ενώ στην περιφέρεια λείπουν γιατροί».

Προαναγγέλλει αλλαγές στο σύστημα εφημεριών, το οποίο όπως λέει «εξοντώνει τα Νοσοκομεία και δυσκολεύει τον πολίτη. Έχεις κάθε μέρα ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας και ένα στον Πειραιά, τα οποία δέχονται 2.000 κόσμο. Με την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών που προγραμματίζουμε και τη λειτουργία τους σε καθημερινή βάση, θα εφημερεύουν 8- 10 μεγάλα Νοσοκομεία του λεκανοπεδίου και τα υπόλοιπα θα λειτουργούν υποστηρικτικά. Επίσης υπάρχουν κάποιες Μονάδες ΠΕΔΥ που μπορούν να μπουν σε 24ωρη λειτουργία και μάλιστα κατευθύνονται και προς τα εκεί νέες προσλήψεις».

 Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αναφέρεται και στην υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis, κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο αντίστοιχο με αυτό της Siemens. Μιλάμε για πάνω από 4 δισ. ευρώ "μαύρο" χρήμα. Ευθύνες ποινικές, πολιτικές, διαχειριστικές θα βγουν και από αυτή την υπόθεση, σε σχέση με το πώς διαχειρίστηκε και η πολιτική ηγεσία και ο διοικητικός μηχανισμός και γιατροί ένα συγκεκριμένο τμήμα φαρμακευτικής δαπάνης και πώς κατάφερε μία εταιρεία να διαδώσει φάρμακα, παραβαίνοντας και πρωτόκολλα και καλές πρακτικές. Υπάρχουν άνθρωποι που έχωσαν βαθιά τα χέρια τους στο μέλι».