ΔΙΕΘΝΕΣ
09/01/2017 10:27 EET | Updated 09/01/2017 10:27 EET

ΔΝΤ: Η μετανάστευση ενισχύει τον πλούτο, δεν αυξάνει την ανισότητα

Yuri Gripas / Reuters
International Monetary Fund logo is seen inside the headquarters at the end of the IMF/World Bank annual meetings in Washington, U.S., October 9, 2016. REUTERS/Yuri Gripas

Η μετανάστευση έχει μια γενικά θετική οικονομική επίδραση στις χώρες υποδοχής, όμως τα οφέλη εξαρτώνται από το πόσο καλά ενσωματώνονται οι μετανάστες, δήλωσε σήμερα ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, τη Δευτέρα.

Μιλώντας σε σεμινάριο στις Βρυξέλλες, ο Λίπτον σημείωσε ότι η πολιτική και η οικονομική διάσταση της μετανάστευσης είναι αντίθετες η μία προς την άλλη καθώς, όπως το εμπόριο, η μετανάστευση δημιουργεί κερδισμένους και χαμένους και απαιτεί χρόνο προκειμένου να προσαρμοστούν οι κοινωνίες και οι επιχειρήσεις.

«Έχουμε διαπιστώσει ότι η μετανάστευση αυξάνει σημαντικά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε προηγμένες οικονομίες διότι τα επίπεδα δεξιοτήτων …. ενισχύουν την παραγωγικότητα και διότι σε κάποιες περιοχές η εισροή των μεταναστών σε ηλικία εργασίας βοηθά να αντισταθμιστούν οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό που προκύπτουν από τις δημογραφικές εξελίξεις», δήλωσε ο Λίπτον.

«Αν και το ανώτατο 10% ευνοείται περισσότερο, τα οφέλη από τη μετανάστευση διαμοιράζονται σε όλες τις εισοδηματικές κλίμακες. Επιπλέον, η ανισότητα δεν αυξάνεται ως αποτέλεσμα της εισόδου των μεταναστών στο εργατικό δυναμικό», είπε. «Δεν βλέπουμε σημαντικά αρνητικές συνέπειες στις μεσαίες ή χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις στις χώρες υποδοχής», δήλωσε.

«Ο κόσμος ίσως δίνει λιγότερη αξία στα οικονομικά οφέλη της μετανάστευσης διότι δεν του αρέσει η κοινωνική και πολιτιστική αλλαγή που φοβάται ότι θα είναι αναπόφευκτη με την μετανάστευση», δήλωσε ο Λίπτον. «Δεύτερον, ίσως να μην αντιλαμβάνονται τα πραγματικά οφέλη που υπάρχουν σύμφωνα με τους οικονομολόγους. Ή τρίτον, οι οικονομολόγοι ίσως να μην τα έχουν καταλάβει όλα. Ίσως υπάρχει μια δόση αλήθειας και στα τρία», δήλωσε.

Προκειμένου να γίνουν εμφανή τα οικονομικά οφέλη της μετανάστευσης, οι μετανάστες θα πρέπει να ενσωματώνονται καλά στην αγορά εργασίας της χώρας όπου εισέρχονται.

«Αυτή η διαδικασία ενσωμάτωσης είναι πολύ σημαντική εάν πρόκειται οι χώρες να διασφαλίσουν τα μέγιστα οικονομικά οφέλη από τη μετανάστευση» δήλωσε ο Λίπτον.

«Ήδη γνωρίζουμε ότι οι Ανατολικοευρωπαίοι…. έχουν σε μεγάλο βαθμό ενσωματωθεί με γρήγορους ρυθμούς. Αλλά οι φορείς χάραξης της πολιτικής θα χρειαστούν τώρα μια σαφέστερη κατανόηση της εμπειρίας αφομοίωσης των προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική», δήλωσε σχετικά.

Sponsoed Post