ΔΙΕΘΝΕΣ
09/01/2017 13:49 EET | Updated 09/01/2017 13:52 EET

To καλύτερο μέρος για να τοποθετήσετε το router σας

Rosmizan Abu seman

H «ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία» ακούγεται σαν κάτι που μάλλον θα θέλαμε να αποφύγουμε, όμως τα διαφόρων ειδών ηλεκτρομαγνητικά κύματα στηρίζουν τις αισθήσεις μας και την αλληλεπίδρασή τους με τον κόσμο. Από τις εκπομπές φωτός μέσω των οποίων τα μάτια σας αντιλαμβάνονται αυτές τις λέξεις που μόλις διαβάσατε, μέχρι τα μικροκύματα που μεταφέρουν το σήμα WiFi στο laptop σας ή στο κινητό σας τηλέφωνο τα πάντα έχουν να κάνουν με την επιστήμη της φυσικής.

Σε περισσότερο ή λιγότερο βαθμό κάθε μορφή σύγχρονης επικοινωνίας μεταφέρεται μέσω των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Μπορούν να χτυπήσουν ελαφρώς στην κεραία του αυτοκινήτου σας, να ταξιδέψουν μέσα από τους τοίχους κάθε φορά που χρειάζεστε να πραγματοποιήσετε μία τηλεφωνική κλήση αλλά και να αντανακλώνται ακόμη κι από το τίποτα.

Αυτό συμβαίνει γιατί η ατμόσφαιρα σε μεγάλα υψόμετρα γίνεται ένα πλάσμα, μία κατάσταση της ύλης στην οποία τα άτομα διαχωρίζονται και τα ηλεκτρόνια δεν είναι πλέον συνδεδεμένα με τον μητρικό πυρήνα τους. Τα πλάσματα έχουν ενδιαφέρουσες ιδιότητες καθώς αντιδρούν πολύ έντονα σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Σύμφωνα με έρευνα του διδακτορικού φοιτητή Jason Cole, στο Πανεπιστήμιο Imperial College του Λονδίνου, τα ραδιοσήματα του WiFi ταξιδεύουν πολύ πιο εύκολα μέσω ενός ελεύθερου χώρου, παρά μέσω των τοίχων, οπότε η ιδανική θέση για έναν δρομολογητή (router) είναι σε κάποιο σημείο με λιγότερα αντικείμενα και έπιπλα.

Μερικές φορές τα κύματα σταματούν. Τα φώτα που τρεμοπαίζουν στο βίντεο που ακολουθεί απεικονίζουν αυτή ακριβώς την κατάσταση.

Αυτό είναι το φαινόμενο του «στάσιμου κύματος», όπου οι αντανακλάσεις του WiFi επικαλύπτονται και εξουδετερώνονται. Αυτά τα σκοτεινά σημεία πάνω στον χάρτη του βίντεο υποδεικνύουν τα σημεία όπου το σήμα του WiFi είναι χαμηλό. Τα σημεία αυτά χαρτογραφήθηκαν πρόσφατα από συναδέλφους του Jason Cole και εξηγούνται αναλυτικά στο βίντεο που προηγήθηκε.

Πηγή: Mashable

Sponsoed Post