ΔΙΕΘΝΕΣ
09/01/2017 12:41 EET | Updated 09/01/2017 12:41 EET

Tο κόμμα του Γκρίλο «μετακομίζει». Από την ευρωσκεπτικιστική ευρωομάδα πάει στην φιλοευρωπαϊκή

Nicolò Campo via Getty Images
PIAZZA SAN CARLO, TURIN, ITALY - 2016/12/02: Beppe Grillo, founder of the Movimento 5 Stelle (Five Star Movement), speaks during a demonstration to support the 'No' to the constitutional referendum. Italians will be called on December 4 to vote in a referendum proposed by government, on the reform of the Constitution adopted in 1947. (Photo by Nicolò Campo/LightRocket via Getty Images)

Τα μέλη του «Κινήματος Πέντε Αστέρια» στην Ιταλία επικύρωσαν, με την ηλεκτρονική ψήφο τους, την αλλαγή ευρωομάδας που πρότεινε την Κυριακή ο ιδρυτής του κινήματος Μπέπε Γκρίλο. Ψήφισαν 40. 654 άτομα και το 78,5% εκφράσθηκε, μέσω του Ίντερνετ, υπέρ της «μετακόμισης» από την δεξιά, ευρωσκεπτικιστική ομάδα «Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD), σε εκείνη της κεντρώας, φιλελεύθερης «Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών» (ALDE).

Ο κ. Γκρίλο είχε εξηγήσει ότι η επιλογή οφείλεται στο ότι οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), μετά τη νίκη του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, έχουν πλέον πετύχει τον πολιτικό τους στόχο και στη νέα νομοθετική περίοδο πιθανότατα δεν θα βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Ιταλός πολιτικός και ηθοποιός εξήγησε παράλληλα ότι προσπάθησε να αναπτύξει διάλογο και με την Ευρωομάδα των Πράσινων, αλλά διαπίστωσε ότι τα μέλη της δεν ήθελαν να συνεργασθούν με τους «πεντάστερους», για να μην αλλάξουν, με σημαντικό τρόπο, οι εσωτερικές ισορροπίες δυνάμεων της ομάδας.

Μέρος των ευρωβουλευτών και βουλευτών του Μπέπε Γκρίλο εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με την νέα επιλογή, ωστόσο ο αντιπρόεδρος της ιταλικής Βουλής και στέλεχος των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι «η πολιτική γραμμή του κινήματος σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά θέματα δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε στο ελάχιστο». Υπενθυμίζεται ότι έτερο προβεβλημένο στέλεχος των Πέντε Αστέρων, o Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, αναφέρθηκε και πρόσφατα στην δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για να αποφασίσουν οι Ιταλοί εάν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ.

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, ο Μπέπε Γκρίλο με την κίνησή του αυτή θέλει και να προσπαθήσει να επηρεάσει την εκλογή του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δημιουργώντας νέες ισορροπίες και πολιτικά δεδομένα. Ο ιδρυτής του ιταλικού αυτού πολιτικού κινήματος πρόκειται να συναντηθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες με τους 17 ευρωβουλευτές του, για να τους αναλύσει το σκεπτικό της επιλογής του.

Sponsoed Post