ΕΙΔΗΣΕΙΣ
09/01/2017 13:35 EET | Updated 09/01/2017 14:44 EET

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ερντογάν για το Κυπριακό

Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν νωρίτερα, το απόγευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και όπως φαίνεται παραμένει ακόμη ανοικτό το ενδεχόμενο εάν θα παρευρεθούν στις συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό.

Το τηλεφώνημα έγινε από τον Τούρκο πρόεδρο, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, η οποία και διακόπηκε.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, το τηλεφώνημα διήρκεσε κάτι παραπάνω από μία ώρα (αλλά με διερμηνεία από τα ελληνικά στα τουρκικά, και τούμπαλιν). Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις. Επίσης ότι αν διαφανεί οποιαδήποτε λύση, θα μεταβούν στη Γενεύη, στη Διάσκεψη για το Κυπριακό (που ήταν και το αποκλειστικό θέμα της συνομιλίας, σύμφωνα με πληροφορίες). Σε διαφορετική περίπτωση, οι δύο χώρες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Από τα παραπάνω προκύπτει πρώτον, ότι δεν έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο μετάβασης στη Γενεύη του Τούρκου Προέδρου (όπως είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν κάποιες πλευρές), και δεύτερον, ότι το θέμα τα τελευταία 24ωρα έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική, και άρα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει οποιαδήποτε εξέλιξη.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν επίσης ότι ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον Τούρκο Πρόεδρο τις ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Διατύπωσε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετική επίδραση στον κυπριακό λαό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και στις Ευρωτουρκικές σχέσεις. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα την παραμονή της Πολυμερούς, δηλαδή την Τετάρτη.

Το ενδεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας είχαν αφήσει από χθες ανοιχτό πηγές της ελληνικής κυβέρνησης. Συνομιλία που γίνεται ελάχιστα 24ωρα πριν από τη διεθνή διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό.

Από τουρκικής πλευράς ανακοινώθηκε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι, αναφορικά με το Κυπριακό, όλες οι πλευρές πρέπει να τηρήσουν μια εποικοδομητική στάση για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Sponsored Post