ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/01/2017 02:56 EET | Updated 09/01/2017 08:46 EET

Καθυστερεί η αξιολόγηση. «Μπαλάκι» οι ευθύνες μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου. Σε δύσκολη θέση η Αθήνα προσδοκά το Eurogroup

Bloomberg via Getty Images
Euclid Tsakalotos, Greece's finance minister, listens to a question during a Bloomberg Television interview at the International Monetary Fund (IMF) and World Bank Group Annual Meetings in Washington, D.C., U.S., on Friday, Oct. 7, 2016. The IMF warned this week that rising political tensions over globalization are threatening to derail a world recovery already seeking a reliable growth engine. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

Το ορόσημο του Ιανουαρίου για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου χάθηκε πριν ξεκινήσει ο μήνας, με αποτέλεσμα η στάση των δανειστών σε συνδυασμό με την ραστώνη της εορταστικής περιόδου να οδηγούν σε δεδομένη αποτυχία ενός ακόμη Ελληνικού χρονοδιαγράμματος.

Όπως έγινε γνωστό την προσεχή Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, στο Παρίσι. Η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 17.00 (τοπική ώρα), εντάσσεται σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο των επαφών για τις διαπραγματεύσεις για τη β' αξιολόγηση.

Επίσης την Πέμπτη αναμένεται να συναντηθεί με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ερωτηθείς για την ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε πως δεν υπάρχουν νεότερα, σημειώνοντας ωστόσο πως ο Έλληνας υπουργός θα επισκεφτεί τις Βρυξέλλες την Πέμπτη και θα συναντηθεί με τον επίτροπο Μοσκοβισί.

Βάσει των τελευταίων εξελίξεων ο νέοςστόχος πλέον είναι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 20 Φεβρουαρίου, καθώς η συνεδρίαση του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, όπως όλα δείχνουν, θα είναι απλά διαδικαστική σε ότι έχει να κάνει με το Ελληνικό πρόγραμμα.

Οι προθέσεις των δανειστών θα φανούν αρχικά κατά τη διάρκεια της συναντήσης των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών στις 12 Ιανουαρίου στο πλαίσιο του EuroWorking Group. Αν και η κυβέρνηση σε αυτή τη συνεδρίαση περιμένει και επίσημα το «ξεπάγωμα» των διαδικασιών για την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων διευθέτησης του χρέους, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Εκεί θα φανεί αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ικανοποιήθηκε με την επιστολή Τσακαλώτου, στην οποία διατυπώνει την πίστη του στο πρόγραμμα και τους στόχους που θέτει. Εκεί θα φανεί και αν οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να «τρέξουν» τις διαδικασίες της δεύτερης αξιολόγησης ή θα μας πιάσει η άνοιξη.

Νέος κύκλος επαφών

Στο οικονομικό επιτελείο απορρίπτουν το σενάριο των νέων καθυστερήσεων και της επανάληψης της διαπραγμάτευσης του 2015 η οποία οδήγησε σε ταμειακή ασφυξία. Στελέχη που μετέχουν στις διεργασίες μιλούν για «πολιτικές και όχι τεχνικές διαφορές» και εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πρόοδος.

Ωστόσο, έστω και σαν ενδεχόμενο, το σενάριο νέων καθυστερήσεων που θα οδηγούσε να παραμείνει η αξιολόγηση ανοιχτή έως και την άνοιξη εξετάζεται σε όλα τα κυβερνητικά επίπεδα, από τη στιγμή μάλιστα που το Ταμείο εμμένει στην απαίτηση λήψεις νέων μέτρων άνω των 4 δισ ευρώ. Για αυτό το λόγο θα υπάρξει νέος κύκλος επαφών των συναρμόδιων υπουργών με αξιωματούχους από την πλευρά των δανειστών σε μια προσπάθεια να «τρέξουν» οι εξελίξεις.

Αυτός ο γύρος των επαφών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, κορυφαίους αξιωματούχους από την πλευρά των θεσμών, καθώς και ανταλλαγή στοιχείων σχετικά με την πρόοδο του προγράμματος. Στόχος είναι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να δημιουργήσει περιθώρια σύγκλισης μεταξύ όλων των πλευρών, γεγονός όμως το οποίο όπως επιμένουν κυβερνητικοί παράγοντες θα κριθεί σε πολιτικό και όχι σε τεχνικό επίπεδο.

Μόνο δεδομένο ότι η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα παραμένει άγνωστη. Ως αιτία κύκλοι των δανειστών επικαλούνται την εκκρεμότητα από την πλευρά του ΔΝΤ σχετικά με την παραμονή του ή όχι στο πρόγραμμα.

Από την πλευρά τους στελέχη του ΔΝΤ επιρρίπτουν την ευθύνη των καθυστερήσεων στην απροθυμία των Ευρωπαίων να προχωρήσουν τη ρύθμιση του Ελληνικού χρέους.

Και με αυτό τον τρόπο το «μπαλάκι» της ευθύνης για την καθυστέρηση πηγαίνει από το Βερολίνο στο ΔΝΤ και πάλι πίσω. Όπως και να έχει όμως το αποτέλεσμα είναι ότι η επανεκκίνηση της αξιολόγησης καθυστερεί, η Αθήνα ανησυχεί και ο κ. Σόιμπλε βλέπει τους  σχεδιασμούς του να υλοποιούνται κατά γράμμα.

Sponsored Post