ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/01/2017 06:49 EET | Updated 10/01/2017 06:51 EET

Το αφορολόγητο ξανά στο τραπέζι. Επιμένει το ΔΝΤ σε νέα μείωση

Christine Lagarde, Managing Director of the International Monetary Fund, speaks during a panel discussion at the Anti-Corruption Summit in London, Thursday, May 12, 2016. David Cameron has gathered leaders, civil-society groups and representatives of banks and financial institutions at Thursday's conference with the goal of producing a strong global declaration against financial wrongdoing. REUTERS/Frank Augstein/Pool
POOL New / Reuters
Christine Lagarde, Managing Director of the International Monetary Fund, speaks during a panel discussion at the Anti-Corruption Summit in London, Thursday, May 12, 2016. David Cameron has gathered leaders, civil-society groups and representatives of banks and financial institutions at Thursday's conference with the goal of producing a strong global declaration against financial wrongdoing. REUTERS/Frank Augstein/Pool

Συγκλίσεις σε όλα τα μέτωπα και συμμαχίες στο εσωτερικό των δανειστών αναζητά η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να «ξεπαγώσει» τις διαπραγματεύσεις και ως εκ τούτου να επανεκκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Τα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά των θεσμών δεν είναι ιδιαίτερα θετικά σχετικά με τις προθέσεις τους να επιταχύνουν τις διαδικασίες. Αποτέλεσμα είναι ο υπουργός Οικονομικών να αρχίζει κύκλο επαφών με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, αρχής γενομένης από το Παρίσι, ενώ θα ακολουθήσει ραντεβού με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισι.

Οι επαφές του οικονομικού επιτελείου θα γίνουν στο πλαίσιο της πολιτικής συνεννόησης που επιδιώκει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην χαθεί και το χρονικό ορόσημο του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, καθώς ήδη σε αυτό της 26ης Ιανουαρίου θεωρείται ότι θα γίνει μια απλή επισκόπηση των εξελίξεων του Ελληνικού προγράμματος.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες τις κυβέρνησης να βρει πολιτική λύση, αναζητώντας συμμάχους στους θετικά προσκείμενους προς την Ελλάδα Ευρωπαίους αξιωματούχους, σε εξέλιξη υπάρχει και η τεχνική διαπραγμάτευση αναφορικά με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα ύψους άνω των 4δις ευρώ.

Με δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι έχουν αποδεχθεί να ανοίξει η συζήτηση με το ΔΝΤ για τη λήψη επιπλέον μέτρων, προκειμένου το Ταμείο να διασφαλίσει ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι των υψηλών πλεονασμάτων και να παραμείνει στο πρόγραμμα, η Αθήνα αναζητά συμβιβαστικές προτάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχει επιστρέψει η μόνιμη απαίτηση του ΔΝΤ για την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 8.836 ευρώ όπου βρίσκεται σήμερα για έναν άγαμο χωρίς παιδιά. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι πιέσεις προς την κυβέρνηση είναι ασφυκτικές προκειμένου να αποδεχθεί τη νέα μείωση του αφορολόγητου, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί ακόμα το μέγεθος της μείωσης, με το ΔΝΤ να επιμένει το νέο όριο να τεθεί στις 5.000 ευρώ .

Να σημειώσουμε ότι σήμερα το αφορολόγητο όριο απολαμβάνουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες και διαμορφώνεται ανάλογα με τα προστατευόμενα τέκνα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά (αφορολόγητο 9.545 ευρώ), 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά (αφορολόγητο 9.090 ευρώ), 1.950 ευρώ (αφορολόγητο 8.863 ευρώ) για φορολογούμενο με ένα παιδί και έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ (αφορολόγητο 8.636 ευρώ) για φορολογούμενο χωρίς παιδιά.

Στο μέτωπο του δημοσιονομικού «κόφτη», εδώ και αρκετές ημέρες είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση συζητά την επέκταση του και μετά το 2018, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της τριετίας 2018-2020. Τα μέτρα θα συζητηθούν την προσεχή Πέμπτη όπου συνεδριάζει το EuroWorking Group, το οποίο θα εξετάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων και το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Ευρωπαίος αξιωματούχος έσπευσε να αποσαφηνίσει χθες, Δευτέρα, ότι δεν αναμένεται στη συνεδρίαση της Πέμπτης κάποια σημαντική εξέλιξη που θα αλλάξει τα δεδομένα. Εκτός αν οι επαφές του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου αύριο Τετάρτη στο Παρίσι και μεθαύριο, Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί αντιστοίχως με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν και τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, καταφέρουν να μεταβάλουν το βαρύ κλίμα απαισιοδοξίας που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της Ελλάδας.

Sponsored Post