ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13/01/2017 10:45 EET | Updated 13/01/2017 10:52 EET

Κοτζιάς: Αποτρέψαμε μία μεθοδευμένη αποτυχία της Διάσκεψης

Greek Foreign Minister Nikos Kotzias arrives for the Conference on Cyprus at the European headquarters of the United Nations in Geneva, Switzerland, January 12, 2017. REUTERS/Pierre Albouy
Pierre Albouy / Reuters
Greek Foreign Minister Nikos Kotzias arrives for the Conference on Cyprus at the European headquarters of the United Nations in Geneva, Switzerland, January 12, 2017. REUTERS/Pierre Albouy

Την ικανοποίησή του «που για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού τις τελευταίες δεκαετίες έχει τεθεί με σαφήνεια το θέμα εγγυήσεις και ασφάλειας και αποτελεί μάλιστα ειδικό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε δήλωσή του σήμερα, Παρασκευή, για τα αποτελέσματα της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

«Πρέπει να σας πω ότι αποτρέψαμε μία μεθοδευμένη αποτυχία της Διάσκεψης», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, τονίζοντας: «Θέλουμε μία λύση δίκαιη και όχι σαθρή». «Όπως ξέρετε είχαμε συμφωνήσει με όλα τα μέρη και με τον ΟΗΕ ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα είναι ανοιχτή και δεν θα σταματήσει αν υπάρξει μία διακοπή. Σε αυτήν τη βάση συμφωνήσαμε να συνεχιστεί με τη μορφή ειδικών- από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών του γενικού του γραμματέα- για τη διαπραγμάτευση την άλλη εβδομάδα και όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες θα ξανασυγκληθεί με τη μορφή διυπουργικής και άλλων εκπροσώπων».

Επίσης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε μία συνεχή διαπραγμάτευση και μάχη για μία δίκαιη λύση του Κυπριακού», η οποία «σημαίνει πριν από όλα λύση και απάλειψη των αιτιών που το προκάλεσαν, δηλαδή την κατοχή και παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και το σύστημα εγγυήσεων που παραβιάστηκε κατάφωρα».

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Ελλάδα το έβαλε στα πόδια στη Γενεύη, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ. Σήμερα ήταν προγραμματισμένη πολιτική συζήτηση».

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post