ΔΙΕΘΝΕΣ
13/01/2017 14:43 EET | Updated 13/01/2017 15:38 EET

Με αντιμέτρα απειλεί το Μεξικό εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν φόρο εισαγωγών

Mexico's President Enrique Pena Nieto delivers a speech at Los Pinos presidential residence in Mexico City, Mexico, January 4, 2017. REUTERS/Edgard Garrido
Edgard Garrido / Reuters
Mexico's President Enrique Pena Nieto delivers a speech at Los Pinos presidential residence in Mexico City, Mexico, January 4, 2017. REUTERS/Edgard Garrido

Το Μεξικό θα πρέπει να είναι έτοιμο να απαντήσει αμέσως με δικά του φορολογικά μέτρα αν η κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβάλει φόρους εισαγωγής, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Ο Τραμπ δεσμεύτηκε την Τετάρτη ότι θα επιβάλει έναν «σημαντικό φόρο εισαγωγών» στις εταιρείες που παράγουν προϊόντα εκτός των ΗΠΑ, στερώντας έτσι θέσεις εργασίας από τους Αμερικανούς. Ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στις εξαγωγές του Μεξικού στις ΗΠΑ, τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο του.

«Είναι σαφές ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για να εξουδετερώσουμε αμέσως τις επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου", είπε ο υπουργός Ιλδεφόνσο Γκουαχάρντο σε συνέντευξη που παραχώρησε στη μεξικανική τηλεόραση. "Και είναι πολύ σαφές το πώς – με φορολογικές ενέργειες που θα τις εξουδετερώσουν», εξήγησε.

Οι δασμοί που προτείνει ο Τραμπ «αποτελούν πρόβλημα για όλον τον κόσμο» και θα προκαλέσουν «ένα κύμα επιπτώσεων που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση», προειδοποίησε.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 το Μεξικό είχε επιβάλει φόρο στην αμερικανική ισογλυκόζη, όταν οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να επιτρέψουν την ελεύθερη διακίνηση της μεξικανικής ζάχαρης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post