ΔΙΕΘΝΕΣ
13/01/2017 13:06 EET | Updated 13/01/2017 13:30 EET

Ποια η επόμενη χώρα που θα αποχωρήσει; Αυτή ήταν η ερώτηση της ομάδας του Τραμπ στην ηγεσία της ΕΕ

Aston, PA, USA - September 22, 2016: Republican presidential nominee Donald Trump is welcomed on stage at a rally in Aston, Pennsylvania.
Bastiaan Slabbers via Getty Images
Aston, PA, USA - September 22, 2016: Republican presidential nominee Donald Trump is welcomed on stage at a rally in Aston, Pennsylvania.

Υπό διάλυση φαίνεται να βλέπουν την Ευρώπη ο Ντόναλντ Τραμπ και η ομάδα του. Σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Άντονι Γκάρντνερ, εκπρόσωποι του Αμερικανού εκλεγμένου προέδρου ρώτησαν την ηγεσία της ΕΕ ποια θα είναι η επόμενη χώρα που θα βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μεταβατική αμερικανική κυβερνητική ομάδα είχε τηλεφωνική επικοινωνία, σύμφωνα με το Politico, με την ηγεσία της ΕΕ σήμερα, Παρασκευή. Ο Γκάρντνερ, αν και δεν ήταν παρών στην συζήτηση, ενημερώθηκε από άλλους αξιωματούχους για όσα ειπώθηκαν, τα οποία μόνο αισιόδοξα δεν ήταν για την πορεία της Ένωσης. Η κύρια ερώτηση των Αμερικανών, τόνισε, αφορούσε στο ποια άλλη χώρα θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Βρετανία.

«Αυτή ήταν η ερώτηση που υποβλήθηκε. Δείχνει πολλά. Αντικατοπτρίζει την γενική εικόνα (που έχουν) για την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή είναι λανθασμένη», είπε ο Γκάρντνερ.

«(...) Δεν αποτελεί έκπληξη, σωστά; Αυτός είναι ο τρόπος σκέψης τους: αυτό το πράγμα καταρρέει. Ποιος θα ακολουθήσει;».

Ο Γκάρντνερ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να πιέζει για ενδυνάμωση των σχέσεων ΗΠΑ-ΕΕ ακόμα και μετά την λήξη της θητείας του. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να γυρίσει στις ΗΠΑ, αλλά ότι θα αναλάβει καθήκοντα στο Βέλγιο, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου στις Βρυξέλλες προειδοποίησε ακόμα τον Τραμπ ότι θα ήταν «τρέλα» να στηρίξει κανείς τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο μέχρι πρότινος ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού βρετανικού κόμματος Ukip μπορεί να έδωσε στον Νεοϋορκέζο μεγιστάνα τη λανθασμένη εντύπωση ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας.