ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/01/2017 02:31 EET

WSJ: Ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος έχασε περίπου 1 δισ. δολάρια εξαιτίας της νίκης του Τραμπ

U.S. investor George Soros completes a meeting with Prime Minister Shinzo Abe in Tokyo on Jan. 6, 2017. (Photo by Kyodo News via Getty Images)
Kyodo News via Getty Images
U.S. investor George Soros completes a meeting with Prime Minister Shinzo Abe in Tokyo on Jan. 6, 2017. (Photo by Kyodo News via Getty Images)

Ο διάσημος δισεκατομμυριούχος επενδυτής- διαχειριστής hedge funds, Τζορτζ Σόρος, έχασε περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια ως αποτέλεσμα του «ράλι» των χρηματιστηρίων που ακολούθησε την αιφνιδιαστική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, ο Στάνλεϊ Ντράκενμιλερ, πρώην συνεργάτης του Σόρος, που τον βοήθησε να βγάλει ένα δισ. δολάρια «στοιχηματίζοντας» κατά της βρετανικής λίρας το 1992, προέβλεψε επιτυχώς την άνοδο των χρηματιστηρίων, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση επί του θέματος.

Πέρυσι ο Σόρος επέστρεψε στον χώρο του trading στο Soros Fund Management LLC, που διαχειρίζεται περίπου 30 δισ. δολάρια για τον Σόροος και την οικογένειά του, καθώς τον προσέλκυσαν ευκαιρίες για κέρδη από αυτά που θεώρησε ως διαφαινόμενα προβλήματα στον ορίζοντα για την οικονομία. Ο Σόρος ήταν προσεκτικός καθώς έμπαινε ο Νοέμβριος και ακόμα περισσότερο μετά τη νίκη Τραμπ, σύμφωνα με άτομα πληροφορημένα για το θέμα. Η στάση του αυτή, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, αποδείχτηκε λάθος, καθώς τα χρηματιστήρια πραγματοποίησαν «ράλι» λόγω εκτιμήσεων πως οι πολιτικές Τραμπ θα ενισχύσουν τα εταιρικά κέρδη και την οικονομία γενικότερα. Ως αποτέλεσμα, κάποιες από τις επιλογές trading του Σόρος είχαν ως αποτέλεσμα απώλειες ενός δισ. δολαρίων, αναφέρουν οι συγκεκριμένες πηγές. Ο Σόρος τροποποίησε τη στάση του και εγκατέλειψε κάποια από τα «στοιχήματά» του κατά τα τέλη του περασμένου έτους, αποφεύγοντας περαιτέρω απώλειες.

Ωστόσο, το ευρύτερο portfolio της φίρμας του Σόρος τα πήγε καλύτερα, σημειώνοντας κέρδη πριν και μετά τις εκλογές από επενδύσεις σε τομείς όπως τα χρηματοοικονομικά και η βιομηχανία.

Σημειώνεται πως ο Ντράκενμιλερ λίγες ημέρες πριν τις εκλογές είχε προβλέψει σε έναν επενδυτή πως αν νικούσε η Κλίντον τα χρηματιστήρια θα σημείωναν αρχικά «ράλι» και μετά θα έπεφταν. Αν νικούσε ο Τραμπ, θα συνέβαινε το αντίθετο: Θα είχαν στην αρχή απώλειες και μετά θα ανέβαιναν.