ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/01/2017 10:30 EET | Updated 13/01/2017 10:30 EET

Έλληνας αρχαιολόγος σταμάτησε μια ακόμα αγοραπωλησία κλεμμένου αρχαίου αντικειμένου

FACEBOOK/TRAFFICKING CULTURE

Την αγοραπωλησία ενός ακόμα αρχαίου αντικειμένου σταμάτησε ο Έλληνας αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Χρήστος Τσιρογιάννης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ellines.com, η γκαλερί Royal Athena στην Νέα Υόρκη είχε θέση προς πώληση τμήμα μαρμάρινης ρωμαϊκής σαρκοφάγου που αναπαριστά μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τρώων. Το αρχαίο αυτό αντικείμενο προερχόταν από την παράνομη συλλογή του Ιταλού αρχαιοκάπηλου Gianfranco Becchina που είχε κατασχεθεί από τις ιταλικές και ελβετικές αρχές. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, η σαρκοφάγος, που είχε κλαπεί από την Ελλάδα, κατέληξε σε μία από τις μεγαλύτερες γκαλερί αρχαιοτήτων στον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Becchina έχει ήδη καταδικαστεί σε Ιταλία και Ελλάδα για αποδοχή και διακίνηση κλεμμένων αρχαιοτήτων, ενώ δεκάδες αντικείμενα από την συλλογή του έχουν ταυτιστεί και επαναπατριστεί στην Ιταλία και την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγες οι φορές που η γκαλερί Royal Athena έχει αναμειχθεί σε τέτοιου είδους υποθέσεις και στο παρελθόν έχει αναγκαστεί να παραδώσει στις αρχές αρχαία αντικείμενα. Για το περιστατικό έχουν ενημερωθεί η Ελληνική Αστυνομία, η INTERPOL και ο ειδικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούλιο ο κ. Τσιρογιάννης είχε απασχολήσει για μια ακόμα φορά τις αρχές, όταν σταμάτησε την πώληση ενός μελανόμορφου αμφορέα του 5ου αιώνα πΧ που βρισκόταν στον κατάλογο δημοπρασίας του Οίκου Christie’s. Ο Έλληνας Αρχαιολόγος έχει αφιερώσει την ζωή του στην αναζήτηση κλεμμένων αρχαιοτήτων και έχει παρουσιαστεί ουκ ολίγες φορές στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.