ΔΙΕΘΝΕΣ
14/01/2017 08:43 EET | Updated 14/01/2017 08:43 EET

Πώς σχολιάζει ο ελληνοκυπριακός Τύπος την επόμενη μέρα της διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό

Anadolu Agency via Getty Images
GENEVA, SWITZERLAND - JANUARY 12: Secretary General of the United Nations (UN) Antonio Guterres (R), Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci (L) and Greek Cypriot leader Nicos Anastasiades (C) arrive to attend a press conference during the fourth day of Cyprus talks at United Nations Office in Geneva, Switzerland on January 12, 2017. (Photo by Mustafa Yalcin/Anadolu Agency/Getty Images)

Η επόμενη μέρα της διάσκεψης της Γενεύης κυριαρχεί, πράγμα άλλωστε φυσικό, στην ειδησεογραφία των σημερινών ελληνοκυπριακών εφημερίδων. Όλες έχουν πρωτοσέλιδα κύρια θέματα και αναλυτικά ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Για πρώτη φορά», προβάλει τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και σημειώνει ότι «56 χρόνια από την υπογραφή τους και 43 χρόνια από την τουρκική εισβολή δημιουργούνται για πρώτη φορά σοβαρές προϋποθέσεις για να αλλάξουμε το καθεστώς των εγγυήσεων». Επίσης, αναφέρεται στις δηλώσεις Άιντε, Ακιντζί και τις αντιδράσεις Μαξίμου σε σχέση με τη Γενεύη.

«Η Σημερινή», με τίτλο «Μην περιμένετε η Τουρκία να αποσύρει τις εγγυήσεις της», δημοσιεύει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και γράφει πως «τίναξε στον αέρα τις όποιες προσδοκίες για αλλαγή στην τουρκική στάση ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αναφέρεται, επίσης, στις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, Ακιντζί, Άιντε και Κοτζιά.

«Ο Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Ζητά εδάφη ο Ερντογάν!», γράφει ότι με εδαφικά ανταλλάγματα συνδέει την επιστροφή κατεχόμενων περιοχών ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι ο Αναστασιάδης ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της Γενεύης θεωρεί δικαίωση των στόχων που έθεσε από την 1η Δεκεμβρίου: να καταθέσει χάρτη η τ/κ πλευρά και να μπει στη συζήτηση για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων η Τουρκία.

Η «Χαραυγή» έχει τίτλο στο κύριο της θέμα «Εντατική δουλειά μέχρι την Τετάρτη» και γράφει ότι αρχίζει δουλειά η ομάδα εργασίας για την ασφάλεια, η οποία θα εξετάσει ερωτήματα και ανησυχίες. Στο ίδιο θέμα γράφει ότι θα συνεχιστούν και οι διαπραγματεύσεις με στόχο την περαιτέρω πρόοδο στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Χωρίς προκαταλήψεις» για την ασφάλεια», αναφέρεται στις δηλώσεις Ακιντζί από τη Γενεύη ότι δεν υπάρχουν προκαταλήψεις στις διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια, αλλά μια προτεινόμενη λύση χωρίς εκ περιτροπής προεδρία δεν θα φτάσει σε δημοψήφισμα.

Άλλα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα αφορούν τις αναδιαρθρώσεις δανείων στις τράπεζες, καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, την πληρότητα των φραγμάτων και τις προαγωγές στην Αστυνομία.