ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/01/2017 15:12 EET | Updated 14/01/2017 17:57 EET

Αισιόδοξος ο Παπαδημητρίου για την δεύτερη αξιολόγηση

Sooc

Αισιόδοξος ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει ακόμα και στις 26 Ιανουαρίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος τόνισε πως η δήλωση Σόιμπλε δίνει μια μεγάλη πιθανότητα ότι το ΔΝΤ ίσως να μην είναι πλέον ένας από τους Θεσμούς και εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, λόγω του επενδυτικού κλίματος που διαπιστώνει.

Ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι δεν καταλαβαίνει τίποτε από την αναφορά του Γερούν Ντάισελμπλουμ, πως είναι ερώτημα πόσο θα διαρκέσει η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και σημείωσε ότι κανένας δεν έχει το πρόβλημα της πολιτικής αβεβαιότητας, όλοι θέλουν να μην γίνουν εκλογές και να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στο πρόγραμμα ανάπτυξης της οικονομίας.

"Είμαι αισιόδοξος και νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στις 26 Ιανουαρίου. Οι Θεσμοί σκέπτονται να επιστρέψουν και μπορεί να επιστρέψουν πολύ σύντομα. Η αξιολόγηση θα κλείσει. Κάθε αξιολόγηση κλείνει. Το θέμα είναι με τι κόστος θα κλείσει. Κι αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση είναι να έχει το μικρότερο κόστος", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος επισκέφθηκε το γραφείο πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και συναντήθηκε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων.

Σε ερώτηση αν ανοίγει δρόμο η δήλωση του κ. Σόιμπλε ότι μπορεί να μην συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Παπαδημητρίου απάντησε: "Όπως ξέρετε υπάρχει και μια συμφωνία μεταξύ των Θεσμών. Βλέπουμε τις τελευταίες εξελίξεις ότι ίσως το ΔΝΤ να μην είναι πλέον ένας από τους Θεσμούς. Θα το δούμε. Εμείς θέλουμε το ΔΝΤ, αλλά πρέπει να έρθει το ΔΝΤ με συμφωνία και με την ελληνική κυβέρνηση και με τους άλλους εταίρους. Κι αυτό δεν το βλέπουμε. Η δήλωση του κ. Σόιμπλε δίνει μια μεγάλη πιθανότητα ότι το ΔΝΤ δεν θα συμβάλλει στη χρηματοδότηση του προγράμματος διάσωσης. Ίσως να παίξει τον ρόλο του συμβούλου, τον οποίο παίζει τώρα, αλλά ίσως να μην παίξει και αυτό τον ρόλο. Δεν το ξέρουμε αυτό ακόμα, αλλά είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σόιμπλε άνοιξε αυτή την πόρτα. Ότι μπορεί να έχουμε το πρόγραμμα χωρίς της συμμετοχή του ΔΝΤ".

Ο κ. Παπαδημητρίου είχε συναντήσεις με τη διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ξεχωριστά, και με τους προέδρους των Επιμελητηρίων, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και του Εμπορικού Συλλόγου, στη διάρκεια των οποίων ενημερώθηκε για τα θέματα που τους απασχολούν. Στις συναντήσεις συμμετείχε και η επικεφαλής του γραφείου πρωθυπουργού Κατερίνα Νοτοπούλου.

"Πρέπει να πω ότι είμαι πολύ αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Βλέπω ένα φιλικό επενδυτικό κοινό, το οποίο έχω δει από ξένους και Έλληνες επενδυτές και πιστεύω αυτό να έρθει και στη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως στη Θεσσαλονίκη", είπε ο υπουργός Οικονομίας αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων.

"Φυσικά δεν είναι μόνο ο τουρισμός που προωθούμε αλλά είναι και άλλοι τομείς, για να περάσουμε στην ανάπτυξη, που όλοι περιμένουν, για να μειώσουμε την ανεργία και να αυξήσουμε την απασχόληση και τα εισοδήματα. Ηρθα να μεταφέρω την ενίσχυση και τη συμπαράσταση της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη και γενικώς στη Βόρεια Ελλάδα. Υπόσχομαι ότι θα ξαναέρθω για να ακούσω τα προβλήματα που υπάρχουν και να μπορούμε να κάνουμε ότι περνάει από εμάς, οτιδήποτε εργαλεία έχουμε για την ανάπτυξη αυτής της περιφέρειας, όπως και των άλλων περιφερειών".

Ο κ. Παπαδημητρίου είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη γιατί, όπως εξήγησε, σε αυτή γεννήθηκε και έζησε τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του.

"Είχαμε μια εξαιρετικά παραγωγική συνάντηση", τόνισε, από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης και πρόσθεσε: "Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεταποίηση κατά κύριο λόγο στη Βόρεια Ελλάδα. Τα προβλήματα είναι προβλήματα πρακτικά. Βεβαίως έγινε κατανοητό ότι τα πραγματικά θέματα της οικονομίας, όπως τα θέματα της ρευστότητας και της αξιολόγησης, πρέπει να κλείσουν άμεσα, ούτως ώστε το οικονομικό περιβάλλον σιγά σιγά να γίνεται πιο φιλικό και πιο ευνοϊκό για ανάπτυξη και επενδύσεις".

Ο κ. Σαββάκης επισήμανε ότι τέτοιες συναντήσεις πρέπει να γίνονται συχνότερα.

Ενδεχόμενο ελάφρυνσης του φορολογικού βάρους στον ιδιωτικό τομέα

Πρόσθεσε ότι η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα δεν μιλά απλώς για οικονομική ανάκαμψη, αλλά για μια γενικότερη θετική δυναμική.

«Πράγματι, τα ¨κόκκινα δάνεια¨ για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης έχουν αρχίσει να μειώνονται, παρατηρείται μικρή αλλά σταθερή επιστροφή καταθέσεων και δημιουργούνται προϋποθέσεις πιστωτικής επέκτασης» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση σταδιακά βελτιώνει τα δημοσιονομικά περιθώρια για τον ιδιωτικό τομέα και εφαρμόζει πολιτικές που επιδρούν θετικά στη στρατηγική της για την προσέλκυση επενδύσεων, την αύξηση των εξαγωγών και τη δημιουργία φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. ¨Ανάλογα δε, με την πρόοδο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στην ελάφρυνση του φορολογικού βάρους για τον ιδιωτικό τομέα¨ υπογράμμισε.

Κατά τον κ.Παπαδημητρίου, μετά από μία πολυετή περίοδο ύφεσης και μεταρρυθμίσεων στις αγορές, κατά την οποία η Ελλάδα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική εξυγίανση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ βελτιώνοντας το διαρθρωτικό πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες του δυνητικού ΑΕΠ, η οικονομία ανακάμπτει ήδη από το 3ο τρίμηνο του 2016.

Όπως σημείωσε, την ανάκαμψη αυτή τη μαρτυρούν τα εξής 10 γεγονότα:

1. Το πραγματικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκε ετησίως 1,8% προδικάζοντας το οριακά θετικό κλείσιμο του έτους.

2. Ο όγκος των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε 12.6% αντίστοιχα, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις προγραμματίζουν επενδύσεις άνω των 2 δισ. για το 2017.

3.Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών επεκτάθηκαν 10.2% αποφέροντας ένα θετικό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά από το 1948. Επίσης, το 2016 είχαμε ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό, ενώ κορυφώθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικά ξενοδοχεία με 140 επενδύσεις.

4. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε 5,1% σε ετήσια βάση σε πραγματικούς όρους οικονομίας το ίδιο διάστημα, ενώ τον Δεκέμβριο σταμάτησε ο αποπληθωρισμός με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να μένει σταθερός σε ετήσια βάση και να αυξάνει 1% έναντι του Νοεμβρίου.

5. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις υπερδιπλασιάστηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου από 703 εκατ. το 2015 σε 2,303 δισ. το 2016 σημειώνοντας ετήσια αύξηση 228%.

6. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 232.000 άτομα από το 1ο τρίμηνο του 2015 έως το 3ο τρίμηνο του 2016, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε αντίστοιχα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες από 26,6% σε 22,6%.

7. Η ανταγωνιστικότητα του κόστους της εργασίας βελτιώθηκε κατά 24% έναντι 37 χωρών την περίοδο 2009-2015.8. Τη διετία 2016-2017 η Ελλάδα υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα εν εξελίξει προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων παγκοσμίως (COSCO, Περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό κ.λπ.), το οποίο αναμένεται να φέρει πρόσθετες επενδύσεις 1,6 δισ. ευρώ περίπου το 2017.

9. Ακόμη, στο 11μηνο 2016 ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής σημειώνει άνοδο 2,3% ετησίως έναντι μόλις 0,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

10. Τέλος, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η αναβάθμιση των ελληνικών συστημικών τραπεζών από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s συνέβαλαν στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος –η οποία τεκμαίρεται από την αύξηση των ρέπος στις ελληνικές τράπεζες κατά τους τελευταίους μήνες- στις 94,6 μονάδες τον Δεκέμβριο 2016 από 92,4 μονάδες τον Νοέμβριο (ΙΟΒΕ)

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)