ΕΙΔΗΣΕΙΣ
15/01/2017 03:25 EET | Updated 15/01/2017 03:30 EET

Όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση του Κοτζιά με συνεργάτες του Τραμπ

sooc

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον απέναντι στις ελληνικές θέσεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο έδειξε ο σύμβουλος του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα ασφαλείας, Μάικλ Φλιν. Ο Φλιν είχε δίωρη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, στον Πύργο Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου, όπου συζήτησαν μεταξύ άλλων για το Κυπριακό και τις σχέσεις της χώρας μας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η ελληνική κυβέρνηση είχε στραμμένο το βλέμμα στις ΗΠΑ μετά τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Η υπερδύναμη της Δύσης ήταν απούσα τις τελευταίες εβδομάδες σε ζητήματα όπως το Κυπριακό, ενώ ακόμα δεν είναι γνωστό πως θα κινηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα διεθνούς πολιτικής. Η Αθήνα θεωρεί ότι η αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ θα αποτυπωθεί και στις γενικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Γι' αυτό τον λόγο, ο κ. Κοτζιάς ταξίδεψε ως την Νέα Υόρκη για να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση.

Την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε τον Πύργο Τραμπ όπου συναντήθηκε με τον Μάικλ Φλιν και την αντικαταστάτριά του, Κέι Τι Μακφάρλαντ. Στη αίθουσα προσήλθαν ακόμα ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ρινς Πρίμπους και ο Ελληνοαμερικανός Τζορτζ Τζιτζίκος, στενός συνεργάτης του προέδρου. Κατά την συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός εισέπραξε μια διάθεση εμβάθυνσης της εμπλοκής των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η «Καθημερινή» αναφέρει ότι από την συνάντηση προέκυψε ότι το συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ θα δείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Αίγυπτο, ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Η χώρα έχει την στήριξη όχι μόνο των ΗΠΑ, αλλά και της Ρωσίας και άλλων χωρών για τον ρόλο της στο Σινά και έναντι της Λιβύης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο κ. Φλιν κρατά αρνητική στάση απέναντι στην Τουρκία, ενώ ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ της έκδοσης του Φεχτουλάχ Γκιουλέν στην Άγκυρα.

Ο κ. Κοτζιάς είχε και άλλες συναντήσεις στην Νέα Υόρκη, ενώ ο ίδιος ζήτησε να του δοθεί η δυνατότητα να συναντηθεί και με τον ίδιο τον Τραμπ στο κοντινό μέλλον. Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η εγκατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου δίνει ελπίδες στην ελληνική κυβέρνηση για βελτίωση του Κυπριακού.