ΔΙΕΘΝΕΣ
17/01/2017 11:49 EET | Updated 17/01/2017 11:49 EET

Άλλη μία εβδομάδα αφιερωμένη στο Κυπριακό: H Μογκερίνι συμφιλιώνει, ο Κασουλίδης ελπίζει κι ο Κοτζιάς επιτίθεται στον Τύπο

Damir Sagolj / Reuters
Greek Foreign Minister Nikos Kotzias (L) talks to Cyprus' President Nicos Anastasiades before the opening session of the Asia-Europe Meeting (ASEM) summit in Ulaanbaatar, Mongolia, July 15, 2016. REUTERS/Damir Sagolj

Λευκωσία, Αθήνα και Βρυξέλλες βρίσκονται σε εγρήγορση, εν αναμονή του νέου γύρου συζητήσεων για το Κυπριακό την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε έναν νέο γύρο τηλεφωνημάτων για το Κυπριακό ζήτημα με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στο κλίμα ακόμη μίας εβδομάδας «αφιερωμένη» στην Κύπρο, η Φεντερίκα Μογκερίνι προσπαθεί να ενώσει, ο Κασουλίδης ελπίζει και ο Κοτζιάς επιτίθεται στον Τύπο.

Στην Κύπρο, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι ελπίζει σε θετικές εξελίξεις αυτή την εβδομάδα. Η Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ συμμετείχε στις συνομιλίες της Γενεύης, συνοδευόμενη από τον Γιούνκερ, κατά τις οποίες ο επικεφαλής της ΕΕ αντάλλαξε σκληρά λόγια με τον Τσαβούσογλου, με την Τουρκία να θέλει να απομονώσει την ΕΕ από τις συνομιλίες.

«Έχουμε στηρίξει τη διαδικασία, η οποία βρίσκεται υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών και αποτελεί έργο των τριών εγγυητριών δυνάμεων και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο τόσο εμείς όσο και οι ομάδες μας εργάζονται αυτές τις ώρες και το ίδιο θα κάνουν και τις προσεχείς εβδομάδες προκειμένου να συμμετάσχουμε στη διαδικασία», δήλωσε το πρωί της Δευτέρας, η Μογκερίνι, εισερχόμενη στην είσοδο του κτιρίου Europa, όπου βρίσκονται οι νέες εγκαταστάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ελπίζοντας σε κάποια θετική έκβαση, η Μογκερίνι υπογράμμισε τη σημασία ενός τέτοιου θετικού αποτελέσματος τόσο για την περιοχή της Κύπριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Απαντώντας σε ερώτηση του New Europe, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός ότι άλλη μία συνάντηση λαμβάνει χώρα στη Γενεύη. «Με τις συνομιλίες να προχωρούν στο επόμενο στάδιο, αυτό σημαίνει ότι κινούμαστε προς τα εμπρός. Από αυτό το σημείο και μετά θα πρέπει να περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα».

«Ο Τύπος που λέει αυτά που τον πληρώνουν να πει είναι βρώμικος», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αποφεύγοντας να απαντήσει αν αυτός εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Γενεύη αυτή την εβδομάδα. Τόσο ο Κοτζιάς όσο και το γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού διέψευσαν τα δημοσιεύματα που επέρριψαν τις ευθύνες για την πρόωρη τελευταία συνέντευξη Τύπου στον Έλληνα υπουργό, γεγονός που προξένησε έκπληξη στον κ. Αναστασιάδη, με αποτέλεσμα την πρόωρη διακοπή των συνομιλιών.

Πηγή: New Europe