ΔΙΕΘΝΕΣ
18/01/2017 09:53 EET | Updated 18/01/2017 09:53 EET

Ο κύριος χορηγός του μπεστ σέλερ «Clinton Cash» είναι ένας εκατομμυριούχος υποστηριχτής του Τραμπ

Carlos Barria / Reuters
Democratic presidential candidate Hillary Clinton gives her concession speech after losing to Republican President-elect Donald Trump in New York, U.S., November 9, 2016. REUTERS/Carlos Barria

Ο μεγαλύτερος χορηγός του μπεστ σέλερ «Clinton Cash», το οποίο εξετάζει τις συνδιαλλαγές της πρώην υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, με ξένους επιχειρηματίες και ηγέτες, ήταν ένας ορκισμένος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, Ρόμπερτ Μέρσερ.

Ο Μέρσερ παρείχε 1,7 εκατ. δολάρια στην ΜΚΟ που βρίσκεται πίσω από την έκδοση του βιβλίου, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο ίδιος ο συγγραφέας, Πήτερ Σβάιζερ, έχει και στο παρελθόν στηρίξει με δωρεές του Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους.

Ο Μέρσερ είναι ένας εκατομμυριούχος διαχειριστής επενδύσεων υψηλού κινδύνου και είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τεχνολογίας Renaissance Technologies. Η αποκάλυψη της μεγάλης αυτής δωρεάς προέκυψε από την φορολογική δήλωση του Ιδρύματος Mercer Family Foundation για το 2015, όπου ο ίδιος δηλώνει έσοδα ύψους 24 εκατ. δολαρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους στενούς συνεργάτες του Μέρσερ είναι ο Στήβεν Μπάνον, επικεφαλής της προπαγανδιστικής ιστοσελίδας «Breitbart News» που κατά καιρούς δημοσιεύει θεωρίες συνωμοσίας κατά των Κλίντον. Ο ίδιος ο Μπάνον έχει μεταφέρει την υπόθεση του βιβλίου στην μικρή οθόνη.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που επικαλείται το «Clinton Cash» δεν έχουν διαψευστεί εξ ολοκλήρου. Ο ρεπόρτερ του Guardian, Εντ Πίλκινγκτον είχε γράψει στο παρελθόν ότι, παρόλο που το βιβλίο συνιστά επίθεση στην πρώην υπουργό Εξωτερικών, ταυτόχρονα επικαλείται στοιχεία που είναι αποδείξιμα, όπως το γεγονός ότι τα έσοδα του Μπιλ Κλίντον αυξήθηκαν αστραπιαία μόλις η σύζυγός του κατέλαβε την συγκεκριμένη κυβερνητική θέση.