ΔΙΕΘΝΕΣ
18/01/2017 05:40 EET | Updated 18/01/2017 07:16 EET

Πονοκέφαλοι στις ΗΠΑ: Χωρίς τέλος τα προβλήματα στο πρόγραμμα του F-35

Isaac Brekken via Getty Images
LAS VEGAS, NV - NOVEMBER 11: An F35 Lighting II taxis on the runway prior to an unveiling of Madame Tussauds all-American hero Captain America at Nellis Air Force Base on November 11, 2016 in Las Vegas, Nevada. (Photo by Isaac Brekken/Getty Images for Madame Tussauds Las Vegas)

Το πρόγραμμα του F-35 (του stealth μαχητικού πολλαπλών ρόλων που θεωρείται «διάδοχος» του F-16 και το οποίο πρόκειται να προμηθευτεί και η Τουρκία), ως γνωστόν, είναι το πιο ακριβό στρατιωτικό/ εξοπλιστικό πρόγραμμα στον κόσμο, με συνολικό κόστος το οποίο ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια- ωστόσο, παρά τις πρόσφατες ανακοινώσεις ότι τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί, νέα αναφορά του Πενταγώνου υποδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες ζητήματα, και το αεροσκάφος δεν θα είναι έτοιμο για πλήρεις δοκιμές υπό συνθήκες μάχης μέχρι το 2019.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Gizmodo, η τελευταία αξιολόγηση του αεροπλάνου εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της ετήσιας αναφοράς από τον διευθυντή επιχειρησιακών δοκιμών και αξιολογήσεων του Πενταγώνου, Μάικλ Γκίλμορ. Στο ντοσιέ περιλαμβάνεται μια πεντασέλιδη αξιολόγηση του προγράμματος του F-35, με συμπεράσματα τα οποία δεν είναι θετικά: «Οι υπηρεσίες κατέδειξαν 276 προβλήματα στις επιδόσεις (υπό συνθήκες) μάχης ως κρίσιμης σημασίας για να επιδιορθωθούν στο Block 3F, αλλά λιγότερα από τα μισά κρίσιμα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν...στο 3FR6» αναφέρεται σχετικά.

Επίσης, εκτιμάται πως θα συνεχίσουν να εντοπίζονται και άλλα, σε ρυθμό περίπου 20 τον μήνα. Μεταξύ των ζητημάτων που υφίστανται περιλαμβάνονται προβλήματα όταν το αεροπλάνο σπάει το φράγμα του ήχου, υπερθέρμανσης, αλλά και κενών κυβερνοασφαλείας που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο δεδομένα του αεροσκάφους. Παράλληλα, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, η αναφορά φαίνεται να παραδέχεται πως δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα του κόστους.

Υπενθυμίζεται πως ο εκλεγμένος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, πρόσφατα καταφέρθηκε κατά του προγράμματος του F-35, εκτιμώντας πως «το κόστος είναι εκτός ελέγχου». Παρόλα αυτά, σμήνος των Πεζοναυτών αναπτύχθηκε πρόσφατα στην Ιαπωνία από βάση στη Γιούμα στην Αριζόνα: Το – μερικώς επιχειρησιακό, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα- σμήνος των F-35 αποτελεί την πρώτη περίπτωση μόνιμης ανάπτυξης του μαχητικού στο εξωτερικό και προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις στον Ειρηνικό. Η αμερικανική πολεμική αεροπορία χαρακτήρισε επίσης τα F-35 «combat ready», πριν σταματήσει τις πτήσεις πολλών εξ αυτών μόνο έναν μήνα μετά.