ΔΙΕΘΝΕΣ
18/01/2017 15:30 EET | Updated 18/01/2017 15:30 EET

«Μη εφικτό» το σχέδιο της Μέι περί Brexit λέει ο ανώτατος σύμβουλος της Μέρκελ επί των οικονομικών

Bloomberg via Getty Images
Theresa May, U.K. prime minister, and Angela Merkel, Germany's chancellor, pause during a news conference at the Chancellery in Berlin, Germany, on Friday, Nov. 18, 2016. A smooth Brexit is in the interests of the U.K., Germany and all Britain's partners, May said. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

Λίγες μόλις ώρες μετά την πολυαναμενόμενη ομιλία της Τερέζα Μέι για τον «οδικό χάρτη» εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ και την νέα σχέση που επιθυμεί να διαμορφώσει με τους τέως εταίρους της, ήρθε μια ακόμη ...απορριπτική τοποθέτηση δια στόματος ενός εκ των ποιών ισχυρών ανθρώπων στην Ευρώπη. Τον ανώτατο σύμβουλο της γερμανίδας Καγκελάριου, Άγκελα Μέρκελ επί οικονομικών ζητημάτων, τον Μίκαελ Φουκς.

Ο κ. Φουκς λοιπόν σχολιάζοντας τις δηλώσεις της βρετανίδας πρωθυπουργού περί αποχώρησης από την ενιαία αγορά αλλά και την παράλληλη πρόθεση διαπραγμάτευσης μιας «ειδικής σχέσης», είπε αυτό που πολλοί σκέφτηκαν αλλά δεν έχουν όλοι πει δημόσια.

«Αυτό δεν είναι εφικτό. Δεν μπορείς να φας ένα κέικ χωρίς να πληρώσεις γι αυτό», ήταν η δήλωση του, ή όπως θα λέγαμε σε ελεύθερη μετάφραση: δεν μπορείς να έχεις και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Όπως προσέθεσε δε οι τοποθετήσεις της πρωθυπουργού τον οδήγησαν στον συμπέρασμα πως στην πραγματικότητα η βρετανική κυβέρνηση τα θέλει όλα δικά της.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Independent η Μέι ουσιαστικά «απείλησε» την ΕΕ πως θα επιλέξει να ακολουθήσει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου εάν Λονδίνο και Βρυξέλλες δεν καταλήξουν σε μια ευνοϊκή για τη χώρα της συμφωνία κατά τις διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας πως «παρά μια κακή συμφωνία» προτιμά «καθόλου συμφωνία». Τόνισε δε πως η Βρετανία θέλει μια ειδική σχέση με την ΕΕ που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις της Γηραιάς Αλβιώνας να εξάγουν στις χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης, χωρίς όμως πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

«Δείτε την κατάσταση που υπάρχει με την Ελβετία και τη Νορβηγία. Αυτή τη στιγμή πληρώνουν πολλά χρήματα στην ΕΕ– μάλιστα πολύ περισσότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά κεφαλήν. Και η Βρετανία δηλώνει πως δεν θέλει να κάνει τίποτα. Δεν νομίζω πως αυτό είναι εφικτό», σχολίασε ο κ.Φουκς σημειώνοντας πως κάποια πράγματα δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση.