ΔΙΕΘΝΕΣ
18/01/2017 08:08 EET | Updated 18/01/2017 08:24 EET

Ντομπρόβσκις: «Δεν μπαίνουμε σε διαπραγματεύσεις για το Brexit πριν ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία διαζυγίου»

Bloomberg via Getty Images
Valdis Dombrovskis, vice president of the European Commission, listens during a press conference following a meeting of European finance ministers in Bratislava, Slovakia, on Friday, Sept. 9, 2016. Euro-area finance ministers signaled that the European Union would become more unified as it looks for fresh ways forward in the wake of a planned U.K. exit from the bloc. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παραμένουν ασυγκίνητοι από τις προτάσεις της Βρετανίας για το Brexit – τουλάχιστον μέχρι να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50 και να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις διαζυγίου, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις στο CNBC.

«Το σκεπτικό (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) γενικά για θέματα που σχετίζονται με το Brexit είναι ότι δεν θα εισέλθουμε σε διαπραγματεύσεις ή προδιαπραγματεύσεις, ούτε θα λάβουμε θέση πριν η Βρετανία επίσημα γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις σήμερα στο CNBC στο Νταβός της Ελβετίας.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δεσμευθεί να ξεκινήσει τις επίσημες διαπραγματεύσεις ενεργοποιώντας το Άρθρο 50 – την επίσημη διαδικασία που ξεκινά τις συνομιλίες για το Brexit – πριν από τα τέλη Μαρτίου.

Ο Ντομπρόβσκις παραδέχθηκε ότι η Κομισιόν αναμένει αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο τόσο για την ΕΕ, όσο και για τη Βρετανία συνεπεία του Brexit.

«Για την ΕΕ, έως τα τέλη αυτού του έτους, η εκτίμηση είναι κάπου μεταξύ 0,2 και 0,4 ποσοστιαίες μονάδες. Για τη Βρετανία, ανάλογα με τις επιλογές που γίνονται μπορεί να είναι μεγαλύτερο… μεταξύ 1 και 2,5 ποσοστιαίων μονάδων και πράγματι αυτός ο οικονομικός αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από συγκεκριμένες επιλογές που θα γίνουν», πρόσθεσε.

Γιούνκερ: Θα κάνω τα πάντα για να βρεθεί μια ισορροπημένη λύση

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι θα επιδιώξει μια ισορροπημένη συμφωνία για τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

«Θα κάνω τα πάντα προκειμένου αυτή η διαπραγμάτευση να λήξει με μια ισορροπημένη λύση και παράλληλα με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες μας», δήλωσε ο Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)