ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18/01/2017 06:17 EET | Updated 18/01/2017 06:17 EET

Λευκός Οίκος: Ήρθαμε συχνά σε σύγκρουση με σημαντικούς Ευρωπαίους για την Ελλάδα

NurPhoto via Getty Images
Ben Rhodes, Assistant to President Barack Obama and Deputy National Security Advisor for Strategic Communications and Speechwriting, participates in an interview with press, in the James S. Brady Press Room of the White House in Washington DE on Wednesday, December 14, 2016.(Photo by Cheriss May/NurPhoto via Getty Images)

Οι ΗΠΑ στήριξαν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπάρακ Ομπάμα, ώστε να αποφευχθεί η κρίση στην ευρωζώνη, δήλωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Mignatiou και Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσινγκτον.

Κατά την διάρκεια της τελευταίας του δημοσιογραφικής διάσκεψης πριν εγκαταλείψει το πόστο του αυτή την Παρασκευή, ο Ρόουντς τόνισε ότι οι ΗΠΑ είχαν πάντοτε μια λιγότερο τιμωρητική προσέγγιση στο θέμα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να έρθουν πολλές φορές σε σύγκρουση με την Ευρώπη.

«Συχνά ήρθαμε σε σύγκρουση με κάποιους από τους σημαντικούς Ευρωπαίους εταίρους μας, διότι συμβουλεύαμε για μια προσέγγιση λιγότερο τιμωρητική, με μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη. Υπήρξαν στιγμές που αισθανθήκαμε ότι αυτή ήταν η προσέγγιση που θα έπρεπε να είχε υιοθετηθεί. Σε τελική ανάλυση όμως, δεν επρόκειτο για δική μας απόφαση. Υπήρχαν σε εξέλιξη – πρωτίστως – οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα  και στους Ευρωπαίους και ο ρόλος ο δικός μας ήταν υποστηρικτικός», είπε.

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Ρόουντς, είχε μια προσέγγιση που έδινε έμφαση στην ανάπτυξη έναντι της λιτότητας: «Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει ακόμη την ευκαιρία να επιδιώξει την ανάκαμψη. Οταν ο Πρόεδρος ήταν στην Ελλάδα συζήτησε με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα για τις προσπάθειες που έχουν γίνει προκειμένου να προωθηθεί η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα, παράγοντες που θα οδηγήσουν στην δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους. Αυτή ούτως η άλλως θα πρέπει να είναι η επιλογή για την Ελλάδα».

Ακόμα, τόνισε ότι επιθυμία της Ουάσινγκτον είναι επιλυθούν οι διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της.

«Αισθανόμαστε ότι με συνέπεια υποστηρίξαμε την Ελλάδα και αποφύγαμε κρίση στην Ευρωζώνη και αναγνωρίζουμε ότι οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες. Πιστεύω ότι συμβάλαμε στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Υπήρξαν στιγμές που αυτή δεν ήταν δεδομένη και κοιτώντας πίσω το 2011 και το 2012, υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα για το αν θα έπρεπε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και αν η ίδια η Ευρωζώνη θα έμπαινε σε κάποιου τύπου ευρύτερη κρίση. Αυτό που νομίζω ότι ήμασταν σε θέση να κάνουμε σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν να αναλάβουμε δράση για να αποφευχθούν χειρότερες εξελίξεις».

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μέλλον εντός της Ευρωζώνης είναι θετικό και είναι κάτι που δεν ήταν δεδομένο το 2011 και το 2012. Οι Έλληνες σε διαφορετικές περιστάσεις έχουν επιδείξει μεγάλο κουράγιο στην λήψη δύσκολων αποφάσεων και τους αξίζουν περισσότερα εύσημα από ότι τους αποδίδονται», κατέληξε.