ΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/01/2017 05:42 EET | Updated 21/01/2017 05:42 EET

Απάτη με offshore: Συνταξιούχος στρατιωτικός με γραφεία σε Κολωνάκι-Κηφισιά υπόσχονταν χρυσοφόρες επενδύσεις

MagMos via Getty Images
Business crime

Mία καλοστημένη απάτη με offshore «επενδυτικές εταιρίες» φέρεται να είχε στήσει 58χρονος στρατιωτικός –εν αποστρατεία ταξίαρχος του Πεζικού- μαζί με τρεις συνεργούς του.

Οι κατηγορούμενοι διατηρούσαν γραφεία σε Κολωνάκι και Κηφισιά με σκοπό να αλιεύουν πλούσιους πελάτες. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι υπόσχονταν με πειθώ προσοδοφόρες επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά προιόντα. Όταν λάμβαναν, ωστόσο, τα χρήματα από τους πελάτες τους, τα υφάρπαζαν και εξαφανίζονταν. Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, στηριζόμενοι στην ύπαρξη της εταιρίας προσέγγιζαν υποψήφιους επενδυτές και προκειμένου να τους πείσουν να «επενδύουν» μεγάλα χρηματικά ποσά παρουσιαζόταν ως οικονομικοί, επενδυτικοί σύμβουλοι, αναλυτές, ειδήμονες στις επενδύσεις, επικαλούμενοι εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις. Παράλληλα, προωθούσαν τις εταιρικές δομές τους ως «κολοσσούς» με διεθνές κύρος και εμβέλεια, υπόσχονταν μεγάλα κέρδη και συνεχείς κερδοφόρες αποδόσεις διαβεβαιώνοντας τα θύματά τους ότι το κεφάλαιό τους είναι απολύτως εγγυημένο και μη υποκείμενο σε αυξομειώσεις.

Η υπόθεση ήρθε στο φως από τρεις καταγγελίες θυμάτων, που έγιναν αιτία ούτως ώστε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να δώσει εντολή στην ΕΛ.ΑΣ. για έρευνες και συλλήψεις. Το πρωί της περασμένης Τετάρτης συνελήφθη από άνδρες της Ασφάλειας Αττικής ο 58χρονος συνταξιούχος στρατιωτικός. Παράλληλα, σχηματίστηκε δικογραφία και για τους τρεις συνεργούς του, δύο Έλληνες και έναν Ελβετό, οι οποίοι αναζητούνται για να συλληφθούν. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, κάποιοι από αυτούς να έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

Το κύκλωμα λειτουργούσε από το Μάρτιο του 2009 με offshore «επενδυτική εταιρία» στη Νέα Ζηλανδία και γραφεία στην περιοχή του Κολωνακίου. Όποιος περνούσε την πόρτα του γραφείου μάθαινε από τους κατηγορούμενους ότι η επενδυτική τους εταιρία είχε γραφεία σε όλο τον κόσμο και θεωρείται μία από τις πιο αξιόπιστες. Διατηρούσαν, μάλιστα, ιστοσελίδα στην αγγλική γλώσσα, στην οποία παρέχονταν λεπτομέρειες. «Προσφέρουμε ένα συνολικό πακέτο οικονομικών υπηρεσιών βοηθώντας τους πελάτες μας να πετύχουν τους στόχους τους. Παρέχουμε στρατηγικές συμβουλές και διαχείριση ιδιωτικών και εταιρικών σχέσεων με οικονομικά ινστιτούτα και δημόσιους οργανισμός παγκοσμίως για να λύσουν οι πελάτες μας προβλήματα και να βοηθηθούν στην ανάπτυξή τους», γράφει μεταξύ άλλων ο ιστότοπος.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το 2013 οι δράστες κατάλαβαν ότι έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών και έτσι αποφάσισαν να αλλάξουν την έδρα της εταιρίας και να τη μεταφέρουν από τη Νέα Ζηλανδία στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, άλλαξαν και γραφεία, τα οποία μετέφεραν από το Κολωνάκι στην Κηφισιά.

Στο μεταξύ, είχαν προλάβει να αποσπάσουν περίπου 100.000 ευρώ και 526.000 δολάρια ΗΠΑ από τρεις Έλληνες. Ο πρώτος τους έδωσε 100.000 ευρώ και 20.000 δολάρια ΗΠΑ, ο δεύτερος 440.000 δολάρια ΗΠΑ και ο τρίτος περίπου 70.000 δολάρια ΗΠΑ. Τα θύματα είπαν στους αστυνομικούς ότι έδωσαν στα μέλη του κυκλώματος τις οικονομίες τους. Κάποιοι από αυτούς έχουν οικονομική επιφάνεια και κάποιοι όχι. Οι αστυνομικοί εκτιμούν, πάντως, ότι τα θύματα δεν είναι μόνο τρία, καθώς ενδεχομένως να υπάρχει κόσμος που ντρέπεται να το καταγγείλει. Η δημοσίευση, ωστόσο, της υπόθεσης πιθανότατα βοηθήσει στο να βρεθούν και άλλοι εξαπατημένοι πολίτες.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι κατηγορούμενοι έφταναν στο σημείο να εκδίδουν τίτλος μετοχών, τις οποίες μοίραζαν στους επενδυτές, ως επιβεβαιωτικές των υποτιθέμενων κεφαλαίων που τους αναλογούσαν, πείθοντας τους με τον τρόπο αυτό, αφενός ότι τα χρήματα τους υπάρχουν, αφετέρου ότι είναι ασφαλή.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων και σημειώσεων που σχετίζονται με τη διαπραχθείσα απάτη, βιβλιάρια καταθέσεων, καθώς και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, συσκευές αποθήκευσης δεδομένων και κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούνταν από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.